Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

ΔΩΣΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ένα πρωτοφανές κίνημα αγανάκτησης, εξέγερσης και εν δυνάμει νικηφόρας ανατροπής αρχίζει να χτίζεται ενάντια στη παγκόσμια προσπάθεια του καπιταλισμού να υπερβεί την κρίση του στύβοντας το μέλλον, την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις και εν τέλει την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας και συνολικά της κοινωνίας. Το ρεύμα αυτό που προαναγγέλθηκε από την εξέγερση του Δεκέμβρη στην Ελλάδα πέρασε σαρωτικά από τις χώρες του Αραβικού κόσμου. Αρχίζοντας να αφυπνίζει τους -πληττόμενους όσο λίγοι από την κρίση- λαούς του ευρωπαϊκού νότου επέστρεψε ενισχυμένο για να αντιταχθεί στην κυβέρνηση του Γιωργάκη και τις ορέξεις του ΔΝΤ, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Από την Ταχρίρ του Καΐρου μέχρι την Ντελ Σολ της Μαδρίτης, την Καταλούνα της Βαρκελώνης και τελικά τη παραλία του Βόλου και το Σύνταγμα και οι πλατείες αρχίζουν να ανασυνθέτουν τον χαρακτήρα ενός χώρου ο οποίος, ενάντια στις επιταγές του σύγχρονου οικονομικού συστήματος, όχι μόνο παραμένει δημόσιος αλλά αποτελεί και τον πυρήνα της κοινωνικής ζωής, της συλλογικότητας, της πολιτικοποίησης και της άμεσης δημοκρατίας.

Αυτή η νέα πραγματικότητα που ζούμε έρχεται να διαλύσει τις όποιες εναπομείνασες καθεστωτικές αντιλήψεις και ερείσματα της κυρίαρχης προπαγάνδας περί λαϊκής συναίνεσης και στήριξης της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η πολυδιαφημισμένη απάθεια μετατρέπεται σε οργή και αντίδραση ενώ καταρρέει η αντίληψη ότι τα πράγματα είτε μένουν στάσιμα είτε αλλάζουν μόνο προς το χειρότερο. Πράγματι, η μέχρι πρότινος διάχυτη απογοήτευση αρχίζει να αντικαθίσταται από την ελπίδα και ένα νέο συλλογικό όραμα.

Εκτός από εκδήλωση αγανάκτησης, οι συγκεντρώσεις που γίνονται πανελλαδικά αποτελούν ένδειξη της ύπαρξης μιας γενικευμένης ανάγκης για έκφραση και άμεση επικοινωνία. Αυτό αντικατοπτρίζει μια διάχυτη αμφισβήτηση και απαξίωση των κυρίαρχων και καθεστωτικών μέσων πληροφόρησης. Πράγματι, ο κόσμος, κουρασμένος από την διαστρέβλωση, απόκρυψη, και παραποίηση της πραγματικότητας καθώς και την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό από τα ΜΜΕ, γυρνά τη πλάτη στα δελτία των 8 και αναζητά άμεση ενημέρωση με τους γύρω του.

Όμως οι μάζες που κατακλύζουν τις πλατείες δεν αρκούνται σε αυτά. Αντιθέτως, με τη δημιουργία συνελευσιακών δομών οργανώνουν τον αγώνα τους συνδιαμορφώνοντας και συναποφασίζοντας το πολιτικό του περιεχόμενο. Ενάντια στη κυρίαρχη φασιστική λογική ανάθεσης που επιβάλει ένα σάπιο πολιτικό σύστημα, προτάσσουν μια νέα αμεσοδημοκρατική αντίληψη για την πολιτική.

Με τις δομές αυτές, τη μαζικότητα, τη διάρκεια και τη δυναμική αυτού του κινήματος δημιουργούνται οι δυνατότητες για τη μετατροπή του από μια πρωτόλεια μορφή αντίδρασης σε ένα επικίνδυνο για το σύστημα κίνημα ανατροπής. Για να γίνει αυτό είναι καταρχήν αναγκαία η συνειδητοποίηση της βάσης του προβλήματος, η οποία δεν είναι άλλη από την ίδια τη φύση του εκμεταλλευτικού οικονομικού συστήματος που βρίσκεται σε κρίση. Πράγματι, η αδυναμία του κεφαλαίου να συνεχίσει να είναι κερδοφόρο –κάτι που κάνει αποκλειστικά εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας- είναι ο λόγος για τον οποίο επιβάλλει μέσω των μηχανισμών του (ΕΕ, ΔΝΤ, αστικό κράτος) και των πολιτικών εκφραστών του (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ) όλα αυτά τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα. Είναι ανάγκη να γίνει κτήμα του κόσμου ότι για την ολοένα και μεγαλύτερη υποβάθμιση των όρων ζωής του, το βασικό αίτιο δεν είναι «τα κόμματα» ή κάποιοι «κλέφτες πολιτικοί» (χωρίς να λέμε ότι οι τελευταίοι δεν υπάρχουν ή ότι όλα τα κόμματα είναι άμοιρα ευθυνών) αλλά ο καπιταλισμός και οι υποστηρικτές του. Αυτοί είναι που κλέβουν τις ζωές μας μέσω της υπεραξίας καθώς και του χρέους και των μνημονίων που μπαίνουν για την αποπληρωμή του, αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την ύπαρξη ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης στον κόσμο.

Επίσης, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα σύνορα της Ελλάδας και δεν χτυπάει μόνο τους Έλληνες. Το γεγονός ότι ο καπιταλισμός και η κρίση του είναι παγκόσμιοι, καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπάρχουν και Έλληνες (τραπεζίτες και επιχειρηματίες) οι οποίοι συναινούν, υποστηρίζουν και επωφελούνται από αυτή την πολιτική, δείχνει ότι είναι λάθος μια προσέγγιση του ζητήματος με όρους «έθνους», «ελληνικότητας» ή «πατριωτισμού». Αντιθέτως, οι εθνικιστικές αντιλήψεις λειτουργούν βοηθητικά για το σύστημα, αποπροσανατολίζοντας τις μάζες και απομακρύνοντας τες από τον δρόμο της πραγματικής ανατροπής.

Με βάση όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι η μεγαλύτερη έλλειψη του συγκεκριμένου κινήματος, αλλά παράλληλα και η μεγαλύτερη αναγκαιότητα και δυνατότητα της εποχής, είναι η επέκταση και εδραίωση του στους χώρους όπου υπάρχει η πρωταρχική εκμετάλλευση, δηλαδή στους χώρους εργασίας και παραγωγής. Εκεί γεννιέται και αναπαράγεται το σύστημα και εκεί μπορεί –όσο πουθενά αλλού- να του ασκηθεί υλική πίεση. Κρίνεται έτσι απαραίτητη η διεύρυνση της οργής στα πρωτοβάθμια σωματεία, στα οποία εργαζόμενοι και άνεργοι, μέσω αμεσοδημοκρατικών γενικών συνελεύσεων και εργατική δημοκρατία, ενάντια στις αντιδημοκρατικές γραφειοκρατικές δομές του επίσημου συνδικαλισμού (ΓΕΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ), θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τους αγώνες με πολιτική γενική απεργία διαρκείας και καταλήψεις. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και στους υπόλοιπους κοινωνικούς χώρους, όπως τα πανεπιστήμια και οι γειτονιές, μέσω φοιτητικών συλλόγων και λαϊκών συνελεύσεων.

Είναι χρέος όλων μας να παλέψουμε ώστε η αγανάκτηση να αποκτήσει πολιτικά χαρακτηριστικά, οδηγούμενα από τις πραγματικές κοινωνικές μας ανάγκες. Να αποκτήσει αγωνιστικά αιτήματα και να οδηγήσει στην πάλη για απαγόρευση απολύσεων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους. Να γίνει το κίνημα ανατροπής των καπιταλιστικών κυβερνήσεων που θα απαιτήσει και θα επιβάλει διαγραφή του χρέους με εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας καθώς και έξοδο από ΟΝΕ, ευρώ και ΕΕ πάνω σε διεθνιστική αντικαπιταλιστική βάση. Να γίνει, τέλος, το έναυσμα για το χτίσιμο μιας αμεσοδημοκρατικής πολιτικής λογικής για τη δημιουργία μιας νέας κοινωνίας. Την κοινωνία στην οποία θα έχουμε πάρει τη ζωή μας στα χέρια μας.

E.A.A.K. ΒΟΛΟΥ

cameraobscuraeaak.wordpress.com xwroataxia-eaak.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: