Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΡΓΑΣΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συνάδελφοι,

Την τελευταία βδομάδα διανύουμε μία από τις πιο κρίσιμες καμπές μετά την μεταπολίτευση για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και την γενιά μας. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την κυβέρνηση συνεργασίας, την νέα δανειακή σύμβαση, την επιβολή της ΕΕ και τα μέτρα που θα ακολουθήσουν, καθώς και την νέα πιο μαχητική και ανατρεπτική απάντηση της ίδιας της κοινωνίας από την τελευταία, μεγαλειώδη 48η απεργία και ύστερα, θα καθορίσουν κατά κύριο λόγο τους όρους με τους οποίου θα ζούμε για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον. Μας ρίχνουν το γάντι: «Ή εμείς ή εσείς». Σε όλο το κόσμο οι εστίες οργής και αντίστασης πληθαίνουν. Το «κάτω η κυβέρνηση» της τελευταίας απεργίας είναι μόνο η αρχή…

Βιώνουμε το βάθεμα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και την χρεοκοπία των κυρίαρχων πολιτικών του κεφαλαίου, των τραπεζών, των τοκογλύφων και των υποστηρικτών τους σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΕΕ-ΔΝΤ), οι οποίες συνεχίζουν να φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στους εργαζομένους, να υποθηκεύουν το μέλλον της γενιάς μας και να συμπαρασύρουν στην δική τους καταστροφή όλη την κοινωνία με ελεγχόμενες ή μη χρεοκοπίες. Η επιδίωξή τους είναι να απομυζήσουν κέρδη από μισθούς, συντάξεις, δημόσια περιουσία και δαπάνες, να σώσουν τις τράπεζες και το Ευρώ, να ικανοποιήσουν τις αγορές πληρώνοντας ξανά και ξανά το χρέος και να ισοπεδώσουν κάθε έννοια εργασιακών δημοκρατικών δικαιωμάτων φτιάχνοντας παράλληλα έναν εργασιακό μεσαίωνα αντίστοιχο της Κίνας και της Ινδίας. «Παράπλευρες απώλειες» της δανειακής σύμβασης θα είναι εκατομμύρια άνεργοι, η διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και του πανεπιστημίου και σχολείου, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, νέα χαράτσια, χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μισθούς πείνας, επιτρόπους της ΕΕ σε υπουργεία, κτλ. Αυτό είναι το μέλλον της «κυβέρνησης σωτηρίας του κεφαλαίου», αυτό είναι το κόστος για να σωθεί το ευρώ άρα και οι τράπεζες, αυτό είναι το τίμημα για να μείνουμε στην ΕΕ των Μέρκελ-Σαρκοζί.

Υπάρχει όμως και άλλος δρόμος! Η αποφασιστική πολιτική παρέμβαση του ίδιου του κινήματος των εργαζομένων, φοιτητών νεολαίων και όλου του λαού μέσα από τις απεργίες, τις καταλήψεις στα υπουργεία, στις σχολές και τα σχολεία, και τα όργανα της δικής μας δημοκρατίας απέναντι στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, είναι αυτή που θέτει του όρους που διεξάγεται η πολιτική από εδώ και μπρος. Μέσα από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των εργαζομένων και της νεολαίας, τα πρωτοβάθμια σωματεία, την δημοκρατική τους συγκρότηση, των συντονισμό τους και την ενίσχυση και ενοποίηση της πάλης όλου του λαού σε ένα αγωνιστικό μέτωπο με ανατρεπτική λογική και με πυρήνα ένα αναγεννημένο εργατικό κίνημα σε ρήξη με ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ανοίγει ο δρόμος των συλλογικών μας διεκδικήσεων που θα βάλει φρένο στην ξέφρενη πορεία της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, θα τους ανατρέψει, και θα ανοίξει τον δρόμο για την κοινωνική χειραφέτηση.

Η συσπείρωση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΥΣΗ-ΔΗΜΑΡ-ΕΕ-ΔΝΤ στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής επιβολής στον «εχθρό λαό» της πολιτικής που εξυπηρετεί την ντόπια και ξένη ολιγαρχία και βάζει στο γύψο τη χώρα με το νέο υπερδεκαετές μνημόνιο-σφαγείο, μπορεί να φαντάζει δυνατή αλλά ταυτόχρονα ξεγυμνώνει την αδυναμία τους. Η γενιά μας δεν θα συρθεί στην υποτέλεια! Οι εργαζόμενοι και η νεολαία να γίνουν η ατμομηχανή για την ανατροπή της καπιταλιστικής μεταρρύθμισης με συνολικές διεκδικήσεις που θα μας βγάλουν από το βούρκο της κρίσης. Λέμε όχι στο αντεργατικό σφαγείο της ΕΕ! Το φετινό Πολυτεχνείο να σημάνει της ανατροπής της οικονομικής χούντας.

Την ίδια στιγμή η Υπουργός Παιδείας της έκπτωτης κυβέρνησης έστειλε τελεσίδικο στους πρυτάνεις μέχρι τον Δεκέμβρη να γίνουν οι συγχωνεύσεις σε σχολές, να καταρτιστούν τα νέα κατακερματισμένα προγράμματα σπουδών, να συγκροτηθεί λίστα με τα τμήματα που θα βάλουν λουκέτο και να γίνει ξεκαθάρισμα με τους φοιτητές. Στόχος τους είναι να κλείσουν και να συγχωνευτούν τα μισά τμήματα, τα υπόλοιπα να απαξιωθούν και να στρωθεί ο δρόμος ώστε να εφαρμοστεί ο νέος νόμος και οι επιχειρήσεις να ορμήξουν σαν τα κοράκια πάνω στο μέλλον των φοιτητών. Η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο είναι οργανικά συνδεδεμένη με την εργασιακή ανασφάλεια-εφεδρεία-κατάργυση συλλογικών συμβάσεων και πλήρως εναρμονισμένη με την πραγματικότητα του μνημονίου και της ΕΕ. Αντίστοιχη πρέπει να είναι και η απάντησή μας! Να τους βγάλουμε στην εφεδρεία!

Παίρνουμε τα μέτρα μας, κλιμακώνουμε τον αγώνα, τους ανατρέπουμε. Με κόμβο το Πολυτεχνείο σπάμε την συναίνεση και την υποταγή και αγωνιζόμαστε να μην περάσει το νέο μνημόνιο και να έρθουμε συνολικά σε ρήξη με τα σχέδια κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Τα σχήματα και οι αγωνιστές της ΕΑΑΚ Βόλου καλούμε:

  • Όλο το πρωτοπόρο δυναμικό που με πρωτότυπο, μαζικό και δυναμικό τρόπο έδωσε την μάχη για την εμφάνιση του φοιτητικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα, την ενίσχυση των συνελεύσεων και των συντονιστικών επιτροπών και την εμβάθυνση της αναγκαίας πολιτικής κουβέντας μες στους συλλόγους σε ανατρεπτική κατεύθυνση.
  • Την πλειοψηφία των συναδέλφων μας σε κάθε σχολή που μας ενώνει η μαύρη εργασιακή προοπτική που μας περιμένει σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και η αναζήτηση ενός πανεπιστημίου για της ανάγκες της κοινωνίας και όχι της αγοράς, η διεκδίκηση δημόσιας δωρεάν παιδείας-υγείας και εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, το δίκαιο του αγώνα της νεολαίας σε σχολεία, σχολές, εργασιακούς χώρους.
  • Τις δυνάμεις της αριστεράς, που είναι αναγκαίο όσο είναι καιρός, να εγκαταλείψουν τις λογικές του συντεχνιακού αγώνα, της διαχείρισης αντί της ανατρεπτικής προοπτικής, των «καπέλων», αλλά και από τις λογικές κομματικής περιχαράκωσης και ενδοκινηματικού εμφυλίου.

Από κοινού και ισότιμα να πάρουμε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα. Στήνουμε σε κάθε σχολή τις ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ για να οργανώσουμε τη πάλη μας, να αναζωπυρώσουμε τις διαδικασίες των συλλόγων απέναντι στην επιδίωξη των ΠΑΣΠ-ΔΑΠ για εκφυλισμό τους και:

  • Να καλέσουμε Γενικές Συνελεύσεις παντού.
  • Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις και δημιουργία κέντρου αγώνα το Θόλο το τριήμερο 15-16-17 με εκδηλώσεις και συλλαλητήρια.
  • Να συντονιστούμε με το εργατικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα συνδικάτα, τους μαθητές, τα κινήματα πόλης και ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, τους εργαζομένους και ανέργους και όλο το πληττόμενο λαό για την κλιμάκωση του ανατρεπτικού αγώνα.

Ούτε σιωπής, ούτε υποταγής, είμαστε η γενιά της ανατροπής!

ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: