Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΑΣΤΕ - ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο της συνολικής επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία στο όνομα της κρίσης, η Παιδεία έχει μπει στο στόχαστρο ως ένας από τους βασικούς πυλώνες εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο ψηφίστηκε πραξικοπηματικά ο νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση (4009), ο οποίος καταργεί στην ουσία του το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο της επιχειρηματικοποίησης, της αυταρχικής λειτουργίας και της εντατικοποίησης των σπουδών. Ο αγώνας που δόθηκε από τις αρχές του Σεπτέμβρη από το Φοιτητικό Κίνημα έδωσε μία σαφή απάντηση στο υπουργείο Παιδείας και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις εξάρσεις και τις καμπές του, με πολύμορφα μέσα.

Το υπουργείο Παιδείας, τρομοκρατημένο από την εναντίωση που έδειξαν τα μαζικά όργανα του Πανεπιστημίου (Φοιτητικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι Διδασκόντων και Διοικητικών κ.λπ.) προχώρησε στην εφαρμογή του νόμου από τα πάνω, διορίζοντας –όπως και στη Χούντα- οργανωτικές επιτροπές για τη διεξαγωγή εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, μέσα από τα οποία μεταξύ άλλων καταργείται το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.

Σε συνέχεια του αγώνα του προηγούμενου διαστήματος, η Πανεπιστημιακή κοινότητα εναντιώνεται στην εφαρμογή του νόμου, η οποία πραγματώνεται μέσω των Συμβουλίων διοίκησης, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις (όσο είναι εφικτό με την επιβαλλόμενη εντατικοποίηση των σπουδών) και οργανώνοντας συντονιστικά και επιτροπές αγώνα σε κάθε Πανεπιστήμιο. Έτσι, παρά την σκόπιμη επιλογή της Κυβέρνησης για πραγματοποίηση των εκλογών σε περίοδο που όλα τα Πανεπιστήμια βρίσκονται σε εξεταστική, σηκώθηκε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων με στόχο τη ματαίωση των εκλογών.

Η κυβέρνηση απέναντι στους αγώνες αυτούς δεν μένει αμέτοχη. Υπουργείο Παιδείας – ΜΜΕ – εισαγγελείς σε συνεργασία με το πιο αντιδραστικό κομμάτι των καθηγητών, προχώρησαν τον τελευταίο μήνα σε μία κατά μέτωπο επίθεση απέναντι στο κίνημα και σε συγκεκριμένους αγωνιστές του με σκοπό τη δημιουργία ενός κλίματος τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο και στην κατάργηση του Ασύλου στην πράξη. Συγκεκριμένα, μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΘ δέχτηκαν επίθεση από τον τύπο και από σωρεία e-mail καταγγελίας της αγωνιστικής στάσης τους για τη μη εφαρμογή του νόμου.

Επίθεση No 1: στις 27/1, με άρθρο του στην Καθημερινή, ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης καταδικάζει τη δημόσια άρνηση του διοικητικού υπαλλήλου της επιτροπής ερευνών Απόστολου Μωραϊτόπουλου να συμβάλλει στη διαδικασία των εκλογών μέσα από τη θέση του, χαρακτηρίζοντάς τη ως «επαναστατική αεργία» και καλώντας τις πρυτανικές αρχές και το υπουργείο παιδείας να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να «τιμωρήσουν» τον συγκεκριμένο αγωνιστή.

Επίθεση No 2: ο καθηγητής του ΠΘ και πρόεδρος του Συλλόγου Διδασκόντων Τάκης Πολίτης κατηγορείται με τον πιο κατάπτυστο τρόπο από τον Τύπο, την ΠΟΣΔΕΠ και την παράταξη καθηγητών του ΠΑΣΟΚ (ΚΙΠΑΝ) για υποκίνηση φοιτητών και καθηγητών για τη ματαίωση των εκλογών. Η επίθεση διευρύνεται με συνεχόμενα e-mail καθηγητών του ΠΘ με τα οποία απειλούν ανοιχτά τον συγκεκριμένο καθηγητή για την τυχόν ματαίωση των εκλογών, και τον καλούν να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του ΣΔ.

Επίθεση No 3: ύστερα από το «σπάσιμο» της συνεδρίασης της οργανωτικής επιτροπής του ΑΠΘ από Φοιτητικούς και άλλους Συλλόγους, η εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, «βαλτή» της μαύρης κυβέρνησης, εκδίδει ένταλμα με βάση το οποίο ζητούνται τα στοιχεία (αριθμοί ταυτότητας – διευθύνσεις κατοικίας) των: πρύτανη του ΑΠΘ, Προέδρου και μελών του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, Προέδρου των Διοικητικών ΑΠΘ και των φοιτητών από ΜΑΣ, ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ.

Τις παραπάνω ενέργειες τρομοκράτησης του κινήματος ακολούθησε η συλλογή υπογραφών από καθηγητές του ΠΘ υπέρ της διενέργειας των εκλογών στο Πανεπιστήμιό μας. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση προχωράει αποφασιστικά στην εφαρμογή του νόμου, όχι μόνο στις διατάξεις περί εκλογής συμβουλίων διοίκησης αλλά και σε άλλες διατάξεις, όπως είναι η ανώτατη διάρκεια φοίτησης κλπ. Σε κάθε περίπτωση, τα συμβούλια διοίκησης αποτελούν βασική λειτουργία ώστε να δοθούν οι κατευθύνσεις για την περεταίρω εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου.

Η επίθεση που δέχονται εργαζόμενοι και νεολαία έγκειται σε δύο επίπεδα: από τη μία η καταστολή στο δρόμο, με τον τρόπο που τη βιώσαμε σε όλες τις μεγάλες κινητοποιήσεις (βλέπε τις δυνάμεις καταστολής 28-29/6, 19-20/10/11, 12/2/12). Από την άλλη, βρίσκεται η ιδεολογική τρομοκρατία της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, των ΜΜΕ και των διαφόρων εκφραστών των συμφερόντων του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαία η έκδοση «καταζητούνται» της ΕΛΑΣ για τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις της Κυριακής 12/2. Σκοπός της γενικευμένης τρομοκρατίας σε όλα τα επίπεδα είναι η καταστολή κάθε φωνής αντίστασης στα μέτρα του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, σε εργασία, παιδεία και σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα.

Το φοιτητικό κίνημα έχει αποδείξει ότι δεν καταστέλλεται και δεν τρομοκρατείται. Το σπάσιμο των εκλογών του προηγούμενου διαστήματος στα Πανεπιστήμια (ΠΘ, ΑΠΘ, ΠΙ, ΠΑΠΕ και μια σειρά άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ) ήταν μία μόνο από τις μάχες που πρέπει να κερδηθούν. Η ανατροπή του νόμου Διαμαντοπούλου συνδέεται άμεσα με την ανατροπή του μνημονίου και του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κομβικό για την ανάπτυξη εστιών αντίστασης σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα στα πανεπιστήμια, στους χώρους δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Για ένα κίνημα που θα έχει ως στόχο τη συνολική ανατροπή.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγώνας για τη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης δεν έχει τελειώσει. Η πρώτη μάχη που κερδίθηκε δείχνει ότι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ. Το επόμενο διάστημα σπάμε την τρομοκρατία τους, συνεχίζουμε με συνελεύσεις από τα κάτω, διαδηλώσεις για τη ματαίωση των εκλογών και όλων των σχεδίων τους.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!

χωροΑταξία - ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: