Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!


ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Στην  απεργία  που κήρυξαν οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 15 Μαΐου και  στην 5ήμερη απεργία από τις 20 Μαΐου, η κυβέρνηση απάντησε με προληπτική επιστράτευση των καθηγητών ήδη από τις 13 του μήνα. Μια απόφαση που στερεί από τους εκπαιδευτικούς  το νόμιμο δικαίωμά τους στην απεργία, με διαδικασίες και κινήσεις από πλευράς της κυβέρνησης, που προσπαθούν να πείσουν και να στρέψουν, με κάθε μέσο, την κοινωνία ενάντια στην απόφαση των εκπαιδευτικών, και ειδικότερα να απομονώσει τον εκπαιδευτικό από το μαθητή και τους γονείς του.
Φυσικά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να δει πίσω απ’ τα γεγονότα και τις αποφάσεις. Πολλοί πιστεύουν και κατηγορούν τους καθηγητές ότι διαμαρτύρονται άσκοπα, ότι «αρνούνται να δουλέψουν  δύο ώρες παραπάνω» (σα να  μην έφταναν οι εντός κι εκτός σχολείου ώρες εργασίας). Είναι όμως έτσι;
Στόχος της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά,  είναι να απολύσει πάνω από 10.000 αναπληρωτές  καθηγητές και να αυξήσει το ωράριο των μόνιμων  «για να καλύψει τις διδακτικές  ανάγκες». Τα σχολεία συγχωνεύονται  και κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αυξάνονται οι μαθητές κατά τμήμα,  με υπολογισμούς  που φανερώνουν ότι παιδιά και δάσκαλοι αντιμετωπίζονται σαν αριθμοί. Φαινόμενα  χαφιεδισμού στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με διευθυντές να απαιτούν αναφορά από τους υφισταμένους τους σχετικά με την ιδιωτική τους ζωή, εντός κι εκτός υπηρεσίας (Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης, Σπάρτη). Διώξεις καθηγητών-δασκάλων για τη συνδικαλιστική-αγωνιστική τους δράση ή ακόμα και διάθεση. Υποχρεωτικές μεταθέσεις ως πρόσχημα των απολύσεων, καθώς θα αποχωρούν από την εκπαίδευση όσοι αρνούνται να δεχτούν τη νέα τους θέση, καθοριζόμενη άνωθεν. Και οι περικοπές των μισθών δεδομένες.
Η γνωστή προπαγάνδα που ασκούν, καθώς και ο «πολιτικός λόγος», έχουν ως στόχο να ενοχοποιήσουν την απεργία των εκπαιδευτικών και να στρέψουν μαθητές και εργαζόμενους εναντίον τους. Επιστρέφουμε λοιπόν στον «κοινωνικό αυτοματισμό», μέθοδο καταστολής και απαξίωσης της απεργίας ή οποιασδήποτε άλλης κινητοποίησης, που εφαρμόζει η κυβέρνηση με προπαγανδιστικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να στρέψει την υπόλοιπη κοινωνία, με πρόσχημα την πιθανή ταλαιπωρία της, ενάντια στο κομμάτι που αντιδρά.
Και νομίζουν πως έχουν δικαίωμα να μιλάνε για τα όνειρα των παιδιών, οι ίδιοι εκείνοι  που καλοδέχονται και εφαρμόζουν την πολιτική του μνημονίου, της λιτότητας και της ανεργίας; Να μιλάνε για «ομηρία» των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, οι ίδιοι που τους φυλακίζουν στο μέλλον της ανεργίας και της εξαθλίωσης;
Δεν κλείνουμε τα μάτια ούτε συντασσόμαστε με τη λογική του «λιθοβολισμού» των καθηγητών και των εκπαιδευτικών που απεργούν. Αντίθετα, πορευόμαστε δίπλα τους, οι φοιτητές και μελλοντικοί εργαζόμενοι, η νεολαία και η κοινωνία ολόκληρη. Δεν είναι αγώνας μόνο των εκπαιδευτικών. Είναι αγώνας όλου του λαού. Αγώνας για να μη διαλυθεί το δημόσιο σχολείο, αγώνας για τα μορφωτικά, κοινωνικά, εργασιακά και δημοκρατικά μας δικαιώματα.
                              ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ -  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: