Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την Τρίτη 18/03/2014 στις 14:00

Κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου την Τρίτη 18/03/2014 στις 14:00
Την Τετάρτη 19/03 και την Πέμπτη 20/03 έχει καλεστεί 48ωρη απεργία από την ΑΔΕΔΥ καθώς στις 21 Μάρτη λήγει το μέσο της διαθεσιμότητας και προβλέπεται να απολυθούν 6000 εργαζόμενοι (περίπου 1600 σχολικοί φύλακες και 400 εκπαιδευτικοί). Παράλληλα με τις διαθεσιμότητες-απολύσεις η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα ετοιμάζουν ένα 4ο μνημόνιο για να εξαθλιώσουν ακόμα περισσότερο τα μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας. Το ξεπέρασμα της κρίσης και η είσοδος της Ελλάδας στις αγορές για τα οποία θριαμβολογούσαν οι κυβερνητικοί εταίροι μπορούν να διαψευστούν πολύ εύκολα ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2014. Η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, νέες απολύσεις ετοιμάζονται (πέρα από τις διαθεσιμότητες) και ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης και μη περιουσίας του κράτους ξεπουλιέται σε ιδιώτες (Ελληνικό, ΔΕΗ κλπ).
Από όλη αυτή την επίθεση δεν θα μπορούσε να ξεφύγει το δημόσιο πανεπιστήμιο και εν γένει η παιδεία. Ήδη μεγάλο μέρος των διοικητικών υπαλλήλων έχει μπει σε καθεστώς διαθεσιμότητας και ετοιμάζονται απολύσεις και διαθεσιμότητες και σε καθηγητές. Πέρα από αυτό είμαστε εμπρός σε ένα πρωτοφανές ξεπούλημα του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας.. Είναι πλέον σαφές πως η επίθεση στα πάγια και προαπαιτούμενα για το δημόσιο πανεπιστήμιο όπως η σίτιση, η στέγαση και τα συγγράμματα αλλά και η προσπάθεια εισαγωγής διδάκτρων αποτελούν στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Όμως, η βόμβα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης φαίνεται έτοιμη να εκραγεί με την εξαγγελία του Υπουργείου περί διαγραφής περί των 180.000 φοιτητών που εγγράφησαν πριν το 2006 τον Ιούνιο. Αυτή η εξαγγελία αποτελεί την πρώτη επί της ουσίας φορά, όπου το φοιτητικό κίνημα έχει να αντιπαρατεθεί άμεσα με το φάσμα της υλοποίησης των πρώτων διαγραφών όπου η προσπάθεια για τη θέσπισή τους, αποτελεί διαχρονική επιδίωξη της εκάστοτε κυβέρνησης καθώς συνδέεται με ένα διαχρονικό στόχο του συνασπισμού εξουσίας στην Ελλάδα (παρά τις, μέσα στο χρόνο «εσωτερικές αναδιαρθρώσεις» του): τον ιδεολογικό εναρμονισμό του Πανεπιστημίου με την υπόλοιπη κοινωνία και την καταστολή-πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος.
Όλα αυτά, όμως, τη στιγμή που το φασιστικό φαινόμενο ανθεί τόσο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως στην Ουκρανία. Ουκρανοί ακροδεξιοί έχουν ανέλθει στην κυβέρνηση με την βοήθεια και τις ευλογίες της ΕΕ. Γίνεται πασιφανές ότι προκειμένου να μπορεί να έχει μια χώρα ακόμα υπό την σφαίρα επιρροής της και να την ελέγχει δεν έχει κανένα πρόβλημα να στηρίξει ακροδεξιές φασιστικές κυβερνήσεις.
Με συλλογικούς αγώνες, μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις πρέπει να απαντήσουμε τόσο στις επιθέσεις από την κυβέρνηση και την ΕΕ, αλλά και στο φασιστικό φαινόμενο που δείχνει ότι ανθεί ξανά στον 21ο αιώνα.
χωροΑταξία- εαακ  Όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις