Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ
ΤΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Αν δεν καώ εγώ
Αν δεν καείς εσύ
Αν δεν καούμε εμείς
Πώς θα γενούν τα σκοτάδια λάμψη
[ναζίμ χικμέτ]
Βρισκόμαστε κάποιες μέρες μετά την εξαγγελία και τελικά ψήφιση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος από το ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα την αποδοχή ή μη της πρότασης των δανειστών. Ένα δημοψήφισμα που εμφανίζεται μετά το 47σελιδό πρόταση- μνημόνιο με τα 8 δις μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ και μία δήλωση Βαρουφάκη που έρχεται να αιτιολογήσει πιθανά την επιλογή αυτή του δημοψηφίσματος: «εξηγήσαμε στους εταίρους μας ότι μια συμφωνία σαν αυτή που είχαμε φτάσει κοντά, δεν θα γινόταν δεκτή από την Βουλή, δε θα περνούσε…». Τι εννοούσε; Για να καταλάβουμε τι εννοούσε ο Βαρουφάκης αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στο τιι περιελάμβανε αυτή η συμφωνία που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ στους «θεσμούς»: 1) Συμφωνούσε με την πρόταση των “θεσμών” για σύνταξη στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας. 2) Για τις  ιδιωτικοποιήσεις η ελληνική πλευρά δεσμευόταν  να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες  για ΟΛΠ και ΟΛΘ το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015 και  να προχωρήσει τις εκκρεμείς δράσεις που απαιτούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, των ΟΛΠ, ΟΛΘ, αλλά και του Ελληνικού. 3) Για τον ΕΝΦΙΑ, η αποδοχή της πρότασης των δανειστών ήταν η διατήρηση του φόρου και είσπραξη 2,65 δις ετησίως ‘’ανεξάρτητα από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών’’.
Με λίγα λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να υπογράψει ένα μνημόνιο συνεχιστή των κυβερνητικών επιλογων. Πράγμα που δε θα πρέπει ούτε να ξεχνάμε, ούτε να υποτιμάμε, δίνωντας συγχωροχάρτια σε μία συγκυβέρνηση που έχει ξεκαθαρίσει την θέση της με επιδίωξη ενός έντιμου συμβιβασμού με τους δυνάστες μας για το καλό του «κοινού ευρωπαικού μας σπιτιού».
Σε αυτό το φόντο, λοιπόν, όταν ο πρωθυπουργός έβγαλε διάγγελμα είπε δύο πράγματα: Πρώτο, ότι θα γίνει δημοψήφισμα με πρόταση απόρριψης της πρότασης των δανειστών. Δεύτερον, ότι η Ελλάδα ζητάει νέα παράταση της δανειακής συνθήκης και του αντίστοιχου μνημονιακού προγράμματος.Αν θέλουμε να κάνουμε μια ακόμη διαπίστωση για την επιλογή της ανακοίνωσης δημοψηφίσματος είναι το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο που βρέθηκε η συγκεκριμένη πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση. Το να μοιράζεις φρούδες ελπίδες προεκλογικά στο λαό με το τσουβάλι, το να προτείνεις φιλολαϊκή πολιτική που θα τη δεχτούν οι καπιταλιστικές-ιμπεριαλιστικές δομές που συμμετέχει η χώρα γιατί αν μη τι άλλο μπορεί να έχουν ξεχάσει τη δημοκρατικότητά του αλλά εμείς με το ΣΥΡΙΖΑ θα τους την θυμίσουμε καταντάει προσβλητικό, κοροϊδεύοντας έναν ολόκληρο λαό.
Με την ανακοίνωση του δημοφηφίσματος η προπαγάνδα από τα ξεπουλημένα ΜΜΕ ήταν αναμενόμενη. Ο φόβος και η τρομολαγνεία που θέλουν να σπείρουν παρόλα αυτά γεννά ένα ειλικρινές ερώτημα. «Ναι ή Όχι στην ΕΕ και το ευρώ?». Ας μην φοβόμαστε να απαντήσουμε σε αυτό. Φυσικά στο ερώτημα όπως το βάζει η κυβέρνηση και ΟΧΙ να ψηφιστεί δεν σημαίνει ότι βγαίνουμε από την Ε.Ε. Το ζήτημα όπως των καιρών μας είναι να μπορούμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται να ριζοσπαστικοποιήσουμε συνειδήσεις και μαζί τις δικές μας. Τα αδιέξοδα φάνηκαν, οι δυνατότητες επίσης.
Για αυτό στις 5 Ιούλιου ψηφίζουμε ΟΧΙ, και καλούμε όλο το λαό κα την νεολαία να ψηφίσει ΟΧΙ. Ένα όχι που για μας στόχο έχει να αποτελέσει:
  • έκφραση της λαϊκής δυσαρέσκειας στην Ε.Ε και το ΔΝΤ.
  • έκφραση άρνησης οποιασδήποτε μνημονιακής παράτασης και συμφωνίας, αλλά και ταυτόχρονα μοχλό πίεσης για την κυβέρνηση.
  • μία πρώτη νίκη. Ένα ηχηρό όχι θα ανατάξει και επαναφέρει στο παιχνίδι τον ρόλο του λαϊκού παράγοντα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με τα όρια του κοινοβουλευτισμού να είναι ευδιάκριτα πια.
  • παράγοντα ενίσχυσης ενός εύφορου έδαφους για όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης βάζοντας στρατηγικά ζητήματα εξόδου και ρήξης με την Ε.Ε-ΔΝΤ-ευρώ ως αναγκαία πρόταση και εφικτής το σήμερα για να έχει ο λαός τη δυνατότητα να ορθοποδήσει και να απεγκλωβιστεί από τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά σε όλα τα επίπεδα.
Απέναντι στον τοίχο των τοκολύφων δανειστών, των Σαμαροβενιζελικών και στα τσιράκια τους που σπέρνουν φόβο και τρομοκρατία για τηην καταστροφή σε πιθανή ρήξη με την Ε.Ε., εμείς θα υψώσουμε το πιο αγωνιστικό και μαχόμενο όχι. Να κηρύξουμε από σήμερα, από τώρα κατάσταση αποσταθεροποίησης. Να κάνουμε το «όχι στις προτάσεις των δανειστών» όχι αντιευρωπαικό και αντισυστημικό. Για να μετατρέψουμε την επίμέρους άρνηση σε συνολική. Για αυτό και για όλα τα μνημόνια. Για να βγει ο λαός στο προσκήνιο. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ναι ή όχι στη συνέχιση της λαίλαπας από Ε.Ε. – ΔΝΤ, είναι ναι ή όχι στη διάλυση των ζωών μας.  Για μας το πιο μεγάλο όχι είναι το όχι που θα εκφραστεί από το μαζικό λαικό κίνημα στους δρόμους του αγώνα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς άλλη αναμονή για να διεκδικήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κυρίαρχος είναι ο λαός που θέτει και τις ερωτήσεις και δίνει και τις απαντήσεις! Για αυτούς τους λόγους η νεολαία πρέπει το επόμενο διάτημα να βγει μαζικά και επιθετικά στο δρόμο με την υπόλοιπη κοινωνία κάνοντας το ΟΧΙ της κάλπης πράξη στο δρόμο, ως τη μόνη δυνατή απάντηση που έχει χρέος να εκπληρώσει. Το μέλλον μας καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να μας το ντύσει με ροδοπέταλα αν δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το διεκδικήσουν πρώτοι!  Άλλωστε, «Τον άλλο δρόμο δεν τον διαλέγεις, αλλά τον περπατάς διανοίγοντάς τον. Με ορθολογική σκέψη και σχεδιασμό, αλλά και πάθος και όνειρο»
Να σταματήσουν τώρα οι διαπραγματεύσεις | τέρμα σε κάθε μνημόνιο | ρήξη και έξοδος από Ε.Ε. - ΕΥΡΩ
ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ