Κυριακή 25 Μαΐου 2008

ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ Γ.Σ. ΣΤΙΣ 14.5.08

ΠΡΟΤΑΣΗ – ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡ. ΜΗΧ. ΣΤΙΣ 14/5/2008

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια πόλωσης του κλίματος όσον αφορά τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στον τομέα της εκπαίδευσης. Με την τελευταία δήλωσή του ο Υπ. Παιδείας Στυλιανίδης απαξίωσε τα δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας πως «Όσες μεταβολές και αν γίνουν στο υφιστάμενο σύστημα δεν είναι αρκετές για να ανατρέψουν την προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ». Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλουν και πρυτάνεις με δηλώσεις τους αλλά κυρίως ο αστικός Τύπος που ενώ προβλέπει αντιδράσεις των φοιτητών, αναπαράγει όλη την προπαγάνδα περί χουντικών μειοψηφιών που εχθρεύονται τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου με τίτλους όπως «Τεστ δημοκρατίας οι πρυτανικές εκλογές».

Είναι λοιπόν εμφανής η προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τις πρυτανικές εκλογές ως όχημα, με την επίφαση μιας δημοκρατικότερης διαδικασίας, για να περάσει με μεγαλύτερη άνεση όλο τον νόμο πλαίσιο, απέναντι στον οποίο αντιδρά εδώ και δύο χρόνια η πλειοψηφία των φοιτητών μέσα από ένα μαζικό κίνημα καταλήψεων και διαδηλώσεων. Μεθοδευμένα δηλαδή η συζήτηση μεταφέρεται στο αν θα «διασφαλιστεί η δημοκρατία στα ελληνικά πανεπιστήμια» και όχι στο νόμο πλαίσιο, τμήμα του οποίου αποτελεί και η αλλαγή στην διαδικασία των πρυτανικών εκλογών.

Η νέα ρύθμιση έρχεται να «εκδημοκρατίσει» τις πρυτανικές καθώς με το νέο νόμο συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές και όχι εκλέκτορες που ορίζονται από τις παρατάξεις (ανάλογα με τα αποτελέσματα των εκλογών), όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αυτό αποτελούσε στην ουσία ένα κομματικό παζάρι ανάμεσα στους εκάστοτε υποψήφιους και τις καθεστωτικές παρατάξεις για την εκλογή αυτού του οργάνου. Με την πρόφαση της αντιμετώπισης της διαπλοκής εισάγεται η καθολική ψηφοφορία χωρίς όμως να εμποδίζεται ουσιαστικά με κανένα τρόπο το παζάρι ανάμεσα στους υποψήφιους πρυτάνεις και στις καθεστωτικές παρατάξεις που τώρα μπορούν να φέρουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ψηφοφόρων. Στην ουσία όμως δεν γίνεται καμία ουσιαστική αλλαγή αφού δεν αλλάζει ο θεσμός του οργάνου που είναι κύρια υπεύθυνο για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια και το οποίο δεν δέχεται κανέναν έλεγχο από τους φοιτητές. Αντίστοιχα στα υπόλοιπα όργανα συνδιοίκησης η φοιτητική εκπροσώπηση είναι τόσο μειοψηφική που ουσιαστικά δεν παίζει κανέναν ρόλο. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πρύτανη Μπαγιάτη όταν, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων που καταδίκαζαν τον νόμο πλαίσιο, στη σύνοδο πρυτάνεων έλεγε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συμφωνεί με τις μεταρρυθμίσεις.

Το διακύβευμα λοιπόν δεν είναι τόσο οι πρυτανικές εκλογές, αλλά η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο που αιχμή του αυτή τη στιγμή είναι η διαδικασία διεξαγωγής αυτών. Η αποδοχή των πρυτανικών, αλλά και των υπόλοιπων τμημάτων του νόμου που πάνε να περάσουν μέχρι το καλοκαίρι, θα αποτελέσει τη βάση για την συνολική εφαρμογή του νόμου και όλων όσων αυτός περιλαμβάνει: την εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στην λειτουργία του πανεπιστημίου, την εντατικοποίηση των σπουδών και την πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος.

Ένας νόμος που εισάγει ένα πιο αυταρχικό και ανταποδοτικό πλαίσιο λειτουργίας για το πανεπιστήμιο. Μέσα σε αυτό το έκρυθμο σκηνικό που επικρατεί στο κεντρικό πολιτικό, δεν έχει πάψει ο αναβρασμός που εδώ και 2 τουλάχιστον χρόνια επικρατεί στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Ο νέος υπουργός παιδείας Ε.Στυλιανίδης, παρά τις διπλωματικές δηλώσεις του στην αρχή της χρονιάς για «πάγωμα» του ΝΝΠ και αρχή ενός νέου διαλόγου με την πανεπιστημιακή κοινότητα, δε διστάζει να προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή του νόμου περνώντας μία μια τις διατάξεις του ανά πανεπιστήμιο, με σκοπό την όσο το δυνατόν μικρότερη σε όγκο και δυναμική αντίδραση από μέρους του Φ.Κ. Έτσι, την ίδια στιγμή που στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταλύεται το Πανεπιστημιακό άσυλο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συζητιέται σε όλες τις συνελεύσεις τμημάτων η αξιολόγηση. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα Πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα.

Μέσα από τις διατάξεις αυτές γίνεται εμφανής η στοχευμένη σταδιακή και ολοκληρωτική μείωση του δωρεάν χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης στα Πανεπιστήμια. Ο φοιτητής, που μέχρι πρότινος δικαιούταν το μέγιστο αριθμό συγγραμμάτων για την ικανοποίηση των σκοπών του μαθήματος αλλά και για μια ολοκληρωμένη και σφαιρική γνώση και μόρφωση, πλέον περιορίζεται σε ένα και μοναδικό σύγγραμμα για το κάθε μάθημα το οποίο θα επιλέγεται από τον ίδιο. Ακόμα και αυτό το ένα σύγγραμμα, θα «καλύπτει το κατά το δυνατόν ολόκληρο ή το μεγαλύτερο μέρος της ύλης και του περιεχομένου του μαθήματος», ουσιαστικά όμως δεν θα εξασφαλίζει τη συνολική κάλυψη ολόκληρης της εξεταστέας ύλης.

Είναι ο νόμος:

· Της όξυνσης της ανταποδοτικής και ιδιωτικό-οικονομικής λειτουργίας. Δημιουργεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων σύμφωνα με το οποίο θα καταρτίζονται 4ετή επιχειρησιακά σχέδια, που θα διευθύνονται από manager, θα χρηματοδοτούνται από ιδιωτικούς πόρους και θα αξιολογεί την εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία με ανταποδοτικά κριτήρια με αποτέλεσμα την μείωση φοιτητικών παροχών και των μέχρι τώρα κεκτημένων δικαιωμάτων.

· Της καταστολής και της πειθάρχησης του κινήματος: καταργεί στην πράξη το Άσυλο, εμποδίζοντας την υλοποίηση των αποφάσεων που οι φοιτητές υιοθετούν δημοκρατικά μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες. Παράλληλα, προβλέπονται δραστικά μέτρα για το χάσιμο των εξαμήνων, βάζοντας ανώτατο όριο διδακτικών εβδομάδων, απαγορεύοντας στην ουσία οξυμένες μορφές πάλης κάτω από την τρομοκρατία της «χαμένης εξεταστικής».

· Της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης των φοιτητών – του ατομικού δρόμου: Τα 2*ν έτη σπουδών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η απειλή για διαγραφή των «απείθαρχων» φοιτητών. Οι ανταποδοτικές υποτροφίες και οι αλυσίδες μαθημάτων εντείνουν περαιτέρω τους εξοντωτικούς ρυθμούς σπουδών.

Αυτή η μάχη έρχεται να δοθεί μέσα σε ένα διάστημα μεγάλων κοινωνικών συγκρούσεων με τη πολιτική της κυβέρνησης (αντι-ασφαλιστικός νόμος, μαχητικές απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στους δήμους), ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και των λιμανιών αλλά και η ολοένα αυξανόμενη λιτότητα και ακρίβεια που πλήττει μεγάλα τμήματα του κόσμου της εργασίας. Οποιαδήποτε πρυτανεία και αν εκλεγεί θα προωθήσει την άμεση εφαρμογή των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Ο υπουργός παιδείας διαλαλεί πως πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα οι κύριες διατάξεις του νέου νόμου εκβιάζοντας την πανεπιστημιακή κοινότητα με διακοπή της χρηματοδότησης και άλλα έκτακτα μέτρα σε αντίθετη περίπτωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας πρέπει να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής στους εκβιασμούς του υπουργείου. Καλούμαστε να δείξουμε ότι η εφαρμογή του νόμου πλαίσιο σπάει στην πράξη αρχίζοντας από το σπάσιμο των πρυτανικών εκλογών. Να συμπορευθούμε μαζί με τους υπόλοιπους συλλόγους πανελλαδικά που δίνουν τον ίδιο αγώνα με εμάς, για την οριστική κατάργηση του νόμου και συνολικά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης προχωρώντας σε ένα νέο γύρο συνελεύσεων-καταλήψεων-διαδηλώσεων. Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να ξαναγίνει η ατμομηχανή των κοινωνικών αγώνων δίνοντας ώθηση στους εργατικούς αγώνες να ξαναβγούν στο προσκήνιο και να διεκδικήσουμε από κοινού αυτό που μας ενώνει δημιουργώντας ένα ενιαίο μέτωπο παιδείας-εργασίας. Παλεύοντας κόντρα στην διαμόρφωση του αυριανού εργαζόμενου, του ευέλικτου και αναλώσιμου, που θα έχει μάθει ότι η πραγματικότητα που βιώνει είναι η μόνη δυνατή πραγματικότητα και διεκδικώντας αιτήματα πάνω στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να καταργηθεί τώρα ο νέος ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ της εντατικοποίησης και της πειθάρχησης

Να καταργηθεί κάθε αντιδραστική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό

Να μην περάσει η κοινοτική οδηγία 36/05

Καμία αναθεώρηση του άρθρου 16 και του Συντάγματος συνολικά

Άμεση κατάργηση των νόμων ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ

Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις Μπολόνια, Πράγα, Βερολίνο, Λονδίνο. Να γίνει η Ελλάδα ο σπασμένος κρίκος του Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Δημόσια και Δωρεάν για όλους. Κανένας διαχωρισμός σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και σε μηχανικό-υπομηχανικό. Ενιαία πτυχία χωρίς ειδικεύσεις και κατατμήσεις που θα κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’ αυτό. Ισχυρά επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο. Ενιαίες και αδιάσπαστες προπτυχιακές σπουδές σε κάθε σχολή. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολόνια. Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών.

ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, μια μόνιμη και σταθερή με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και αύξηση των αποδοχών – όχι στη μερική απασχόληση και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. 1400 ευρώ κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζομένους

Κανένας πολίτης, Έλληνας ή μετανάστης, νέος ή ηλικιωμένος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη ή σύνταξη. Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Πλήρης και αυτοδίκαια δημόσια και δωρεάν ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη για κάθε νέο πτυχιούχο και για κάθε άνεργο μέχρι να βρουν δουλειά. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠAΣOK και της NΔ από το 1992 και εξής (Σιούφα, Pέππα κ.λπ.) και μη εφαρμογή των αντιασφαλιστικών οδηγιών της EE. Ενιαία κατώτατη σύνταξη στα 1.400 ευρώ Σύνταξη στην ηλικία των 58 (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια δουλειάς

Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα των ασφαλιστικών ταμείων!

Διμερής Ασφάλιση όλων των εργαζομένων και ανέργων. Αυτοδίκαιη ασφάλιση όλων των πτυχιούχων.

Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις.

Κάτω τα χέρια από το άσυλο – διεύρυνσή του σε εργασιακούς και άλλους χώρους

.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Διήμερη κατάληψη της σχολής στις 20-21/5 ημέρα διεξαγωγής των πρυτανικών εκλογών όπου ούτως ή άλλως δεν διεξάγονται μαθήματα. Συμμετοχή του Συλλόγου στο Παμφοιτητικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 21 Μάη στις 18:00 από τον Παπαστράτο

Μπλοκάρισμα των πρυτανικών εκλογών.

Συμμετοχή στην πορεία των φοιτητικών συλλόγων την Πέμπτη 15 Μάη, στις 18:00 από τον Παπαστράτο. Συντονιστικό Γεν. Συνελεύσεων αμέσως μετά την πορεία στον Θόλο

Δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής κατάληψης. Η συντονιστική επιτροπή να έχει όλη την ευθύνη των εκδηλώσεων. Να μην έχει μόνο το ρόλο της εφαρμογής της απόφασης αλλά μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες να είναι χώρος πραγματικής πολιτικής ζύμωσης και αντιπαράθεσης. Αποτέλεσμα αυτού μπορεί να είναι η κοινή δράση, ο περαιτέρω σχεδιασμός, ακόμα και μία πρόταση σε επόμενη Γ. Σ . και σε ένα Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων. Σε καμία περίπτωση δεν θα αντιτίθεται στην απόφαση της Γ.Σ. του Συλλόγου. Πρώτη συνάντηση στην Α3, αμέσως μετά το τέλος της Γ.Σ.

Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού Καταλήψεων όπου οι ανοιχτές Συντονιστικές Επιτροπές φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων θα πρέπει να συντονίζονται στη βάση της λογικής της Γενικής Συνέλευσης. Το συντονιστικό να προτείνει, να συνδιαμορφώνει και να αποφασίζει στη βάση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και των Συντονιστικών Επιτροπών.

Νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 22/5,14.00,ΑΜΦ με επαναληπτική την Τρίτη 27/5,14.00,ΑΜΦ

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ Ε.Α.Α.Κ

Δεν υπάρχουν σχόλια: