Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ

«Νομίζουν ότι μπορούν να μας φοβίσουν, ότι μπορούν να μας λυγίσουν.

Κύριοι βιομήχανοι, εμείς δεν είμαστε σαν τους ανθρώπους σας! Για το χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό! 35 μέρες απεργίας είναι μεγάλο σχολείο! Είναι πανεπιστήμιο που δεν έχετε πάει!

Βιομήχανε Μάνεση. Η γενική συνέλευση των χαλυβουργών σου απαντάει!

Άκουσέ το καλά! Είμαστε όλοι απολυμένοι! Πίσω στη δουλειά θα γυρίσουμε όλοι! Σκλάβους δεν θα μας κάνεις! Έλα εσύ μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ!»

Απόσπασμα από το ψήφισμα-κάλεσμα αγώνα των απεργών χαλυβουργίας

Οι εργαζόμενοι στη χαλυβουργία πάνω από ένα μήνα δίνουν μάχη διαρκείας ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απολύσεις και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στην φτώχεια και στην εξαθλίωση. Δίνουν μάχη διαρκείας ενάντια σε όσους τους υποθηκεύουν το παρόν για να τους κλέψουν το μέλλον.

Η απεργία αυτή είναι η μόνη απάντηση που δίνουν στα μαύρα σχέδια της εργοδοσίας. Μετά από γενικές συνελεύσεις οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πουν όχι στη μετατροπή των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής( από 8ωρο σε 5ωρο) και στην μείωση των αποδοχών έως και 40%, που ήθελε να επιβάλει η εργοδοσία με εκβιαστικές μεθόδους και απειλές για απολύσεις. Η δίκαιη ανυπακοή τους απαντήθηκε σκληρά με τις πρώτες 34 απολύσεις κάποιων από αυτούς και στη συνέχεια με 16 ακόμα απολύσεις. Οι εκβιαστικές αυτές κινήσεις δεν πτοούν τους απεργούς. Οι ίδιοι ξέρουν ότι έχουν πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή, αυτόν του ανυποχώρητου, μαζικού και αποφασιστικού αγώνα που οδηγεί στην νίκη.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι αγώνες των εργαζομένων εξαπλώνονται και το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί απεργίες και σε άλλες βιομηχανίες και εργασιακούς χώρους. Στη ΜΕΒΓΑΛ, η αποφασιστικότητα των εργαζομένων για απεργία χωρίς υποχωρήσεις ανέτρεψε τα σχέδια της εργοδοσίας για την απόλυση 3 από αυτούς. Οι εργαζόμενοι της VODAFONE είπαν όχι στις αποφάσεις της διοίκησης για ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και νίκησαν. Ακόμη, κρίσιμη αποδείχτηκε και η απεργία στην ΑΓΝΟ ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία που ολοκληρώθηκε επιτυχώς παρά τους απεργοσπαστικούς και κατασταλτικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας.

Η απεργία των εργαζομένων στη χαλυβουργία Αθήνας είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο να στηρίξουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των χαλυβουργών. Αντίστοιχα, οι χαλυβουργοί του Βόλου πρέπει να απαγκιστρωθούν από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που κρατώντας μία στάση υποταγής στα μαύρα σχέδια του βιομήχανου Μάνεση, γίνεται υποστηρικτής της αντιδραστικής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου. Πρέπει λοιπόν, οι χαλυβουργοί στο Βόλο να δώσουν ηρωική μάχη δίπλα στους απεργούς της Αθήνας, καθώς από αυτούς εξαρτάται άμεσα η νίκη.

Η επίθεση της εργοδοσίας στους εργάτες της χαλυβουργίας δεν είναι τυχαία, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής που ακολουθεί το κεφάλαιο για να διασωθεί και να υπερβεί την κρίση. Όσο η κρίση βαθαίνει, τόσο εντείνεται η επίθεση στην κοινωνική πλειοψηφία, καταστρέφεται κάθε εργατικό δικαίωμα, κάθε κεκτημένο του λαϊκού κινήματος. Γι’ αυτό, ο αγώνας των χαλυβουργών δεν είναι ένας αγώνας συντεχνιακός, αλλά μία μάχη ζωής ενάντια στην εκμετάλλευση του συνόλου της εργατικής τάξης που προωθείται από τους βιομήχανους και το αστικό μπλοκ εξουσίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-τραπεζιτών. Αφορά όλους τους εργαζόμενους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ώστε να δώσουν μία ανατρεπτική απάντηση στην επίθεση της νέας πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης και να ανατρέψουν τη χούντα της ΕΕ του ΔΝΤ και του κεφαλαίου.

Γι’ αυτούς τους λόγους είναι αναγκαίο σήμερα η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων ώστε να δώσουν ένα πολιτικό αγώνα διαρκείας μέχρι τη νίκη. Η νεολαία ως κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται και καταστρέφεται κάθε δικαίωμα της, πρέπει να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων και να αγωνιστεί δίπλα σ’ αυτούς ενάντια στο μαύρο μέλλον που της ετοιμάζουν. Εργαζόμενοι, άνεργοι και νεολαία πρέπει από κοινού να δώσουν μία μάχη ανυπακοής και ανατροπής ενάντια στην βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου. Ένα πανεργατικό μέτωπο αγώνα, ρήξης και ανατροπής, κόντρα στον γραφειοκρατικό κυβερβητικό συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και την λογική του κομματικού φρουρίου του ΠΑΜΕ, θα δώσει την απάντηση του στον εργασιακό μεσαίωνα και στη συγκυβέρνησα του μαύρου μετώπου Παπαδήμου-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, οι επιτροπές αγώνα και ο οριζόντιος συντονισμός αυτών είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για ένα ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα που θα κατακτήσει όλα τα παραπάνω. Ο συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για τη νίκη. Είναι χρέος μας να τους ανατρέψουμε και να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον μας.

ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: