Πέμπτη 26 Απριλίου 2012


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ!
ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Πριν από μερικές βδομάδες ο διευθύνον σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ Ι. Μυτιληναίος έστειλε μηνυτήρια επιστολή στη φοιτήτρια του φοιτητικού συλλόγου αρχιτεκτονικής του Π.Θ γνωστή για τη συνδικαλιστική της δράση και τη συμμετοχή της σε φοιτητικούς και εργατικούς αγώνες στην πόλη του Βόλου. Η συντρόφισσα κατηγορήθηκε ουσιαστικά για τη συμμετοχή της στον αγώνα των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ ενάντια στην εργοδοσία με τη γελοία αφορμή ενός συνθήματος που τόλμησε να γράψει στον τοίχο του εργοστασίου και καταγράφηκε από τις παράνομες κάμερες ασφαλείας πριν από δύο χρόνια. Το Φλεβάρη του 2010 έλαβε χώρα ένας ιστορικός εργατικός αγώνας για τα δεδομένα του Βόλου από πλευράς των εργαζομένων της ΜΕΤΚΑ με αφορμή τις 3 εκδικητικές και ανεξήγητες απολύσεις τριών συνδικαλιστών του εργοστασίου. Με τη μέγιστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της κοινωνίας του Βόλου, πολλών πολιτικών φορέων και των συναδέλφων των κατηγορουμένων, ο αγώνας της ΜΕΤΚΑ νίκησε και επομένως η εργοδοτική τρομοκρατία έσπασε στο δρόμο καθώς οι απολύσεις πάρθηκαν πίσω μέσω δικαστηρίου. Ακόμα και τώρα, βέβαια, μετά τη δικαστική ήττα της ΜΕΤΚΑ και του Μυτιληναίου, ο πόλεμος ενάντιά τους συνεχίζεται, μιας και οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να δουλεύουν σε κλίμα απομόνωσης από τους υπόλοιπους εργαζομένους ή εκδικητικά, σε εργασίες «αγγαρείας» παρά την πολυετή θητεία τους στην επιχείρηση.
Η μήνυση αυτή δεν ήταν τυχαίο ότι στάλθηκε σε αυτή την περίοδο, με τους εργατικούς αγώνες να εξελίσσονται και να πληθαίνουν στη ΒΙ.ΠΕ Βόλου. Με το κλίμα αγανάκτησης να μεγαλώνει οι εργαζόμενοι μέσα από κινητοποιήσεις διαρκείας, παίρνουν  την κατάσταση στα χέρια τους διεκδικώντας τα εργατικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα που χάσανε και είχαν κατακτηθεί με αίμα. Κόντρα στις μνημονιακές πολιτικές και τους εκπροσώπους τους (συγκυβέρνηση Παπαδήμ(ι)ου-ΔΝΤ-ΕΕ), οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία του Βόλου όπως του εργοστασίου της ΚΟΝΤΙ και ΜΕΚ-ΒΕΚ αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα με πρωτοστάτες τους χαλυβουργούς του Ασπρόπυργου, απαντάνε με απεργίες διαρκείας στην κατάργηση των συλλογικών τους συμβάσεων, στην εργοδοτική τρομοκρατία για απολύσεις και εξευτελιστικές περικοπές μισθών. Από την πλευρά των κεφαλαιοκρατικών αφεντάδων έχουν εφαρμοστεί αρκετές φορές μέτρα καταστολής των κινητοποιήσεων με την έλευση ΜΑΤ στις πύλες των εργοστασίων προσπαθώντας ουσιαστικά να καταπνίξουν  τον οποιοδήποτε αγώνα με σκοπό την ολοκληρωτική υποδούλωση των εργατών .
Ας μην ξεχνάμε τον κυρίαρχο ρόλο των ΜΜΕ σε αυτό  το παιχνίδι καταστολής και τρομοκράτησης. Το κλίμα τρομοκρατίας που αναπαράγουν στοχεύει στην αποδυνάμωση του κινήματος οδηγώντας την κοινωνία στον ατομικισμό, καλλιεργώντας φόβο και ανασφάλεια στον πολίτη να κατέβει στο δρόμο να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον.
Τόσος χαμός για ποιο λόγο;  Ίσως γιατί τελικά έχουμε στα χέρια μας περισσότερη δύναμη από όση πιστεύουμε. Η κατάφορη επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος στον εργασιακό τομέα με την αφαίρεση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων αποσκοπεί στην υποδούλωση του κόσμου της εργασίας στις εργοδοτικές επιταγές για την απομύζηση περισσότερου πλούτου. Γιατί ο πλούτος προέρχεται από την δική μας εργασία και όποιος την ελέγχει έχει αυτομάτως και τη δύναμη. Τι θα γινόταν λοιπόν αν παραγωγικά μέσα μας άνηκαν?
Η ΕΑΑΚ απαντάει με αποφασιστική αλληλεγγύη και καταγγέλλει για ακόμη μία φορά τόσο τον Ι.Μυτηλιναίο, όσο και κάθε εργοδοτική τρομοκρατία και πρακτική ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων. Το κίνημα της νεολαίας αποφασιστικά διαλέγει τον δρόμο της ανατροπής αυτής τη πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ με την συγκρότηση ενός μετώπου ρήξης και ανατροπής με κέντρο τα εργατικά δικαιώματα. Δεν τρομοκρατούμαστε και συνεχίζουμε για να μην εφαρμοστούν τα μέτρα της χούντας των αγορών στην προοπτική μιας κοινωνίας χειραφετημένης και απελευθερωμένης από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 24/4, 6:30 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ!
ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ