Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΜΑΓΑΖΑΚΙ» ΚΑΝΕΝΟΣ
Ενημέρωση προς το σύλλογο και καταγγελία προς ΔΑΠ
Τη βδομάδα που πέρασε τοιχοκολλήθηκε σε όλο το κέντρο του Βόλου, αφίσα ενός γνωστού και μεγάλου –πανελλαδικά- κλάμπ, που χρησιμοποιώντας αγοραία το όνομα του τμήματος Χωροταξίας,  διαφήμιζε το πάρτυ που θα οργάνωνε στο κτίριο. Ως απαράδεκτο και καταγγελτέο γεγονός, ζητήθηκε ο λόγος από τον πρόεδρο του τμήματος Σ.Κούγκολο, σχετικά με την άδεια που δόθηκε σε μία επιχείρηση να βγάλει υπερκέρδος από τη δωρεάν διάθεση του χώρου σε επιχειρηματία. Το πάρτυ είχε ζητηθεί και από τον πρόεδρο και από τον κοσμήτορα πολυτεχνικής, Π. Σκάγιαννη, με ιδιαίτερη επιμονή από την ξεφτιλισμένη παράταξη της ΔΑΠ (πολιτικός φορέας της ΝΔ στο πανεπιστήμιο για να μη ξεχνιόμαστε), που ,ουσιαστικά, παίρνοντας την ευθύνη, κάλυψε και εισήγαγε τον ιδιώτη σε πανεπιστημιακό χώρο, με προφανή χρηματικά «αντάλλαγματα». Ευθύνες για την απαράδεκτη αυθαιρεσία, δίνονται και στους Κούγκολο και Σκάγιαννη, που ακόμα και όταν έμαθαν την κοροϊδία και με πίεση της χωροΑταξίας, δεν θέλησαν να τα βάλουν με εχθρούς του δημοσίου πανεπιστημίου που το  ξεπουλούν και δυσφημίζουν τη λειτουργία του σε όλη την κοινωνία.
Παρά τις πιέσεις που υπήρξαν ώστε να αναβληθεί το πάρτυ, το θράσος τόσο της ΔΑΠ, όσο και ανθρώπου της ΠΑΣΠ Χωροταξίας, που συμμετείχε στη «αρπαχτή», ήταν τόσο μεγάλο ώστε να μπουν και 2 άτομα στην πόρτα, ως προστασία του μαγαζιού, αλλά και να μπει υποχρεωτική είσοδος των 8 στο χώρο του ασύλου, ενώ προηγουμένως, καταστράφηκε χωρίς λόγο, υλικό των αριστερών συνδικαλιστικών σχημάτων της σχολής.
Η πολιτική του παρελθόντος, των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΔΗΣΥ-Παπαδήμου εισάγει σήμερα, με ιστορική αγριότητα, την εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα, μέσω μνημονίων και με πρόφαση την κρίση,  στοχοποιεί τόσο τα εργασιακά και δημοκρατικά όσο και τα μαθησιακά δικαιώματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο, στο πλαίσιο αυτό, τόσο με το νόμο Διαμαντοπούλου, όσο και με άλλα διαστροφικά νομοσχέδια του παρελθόντος, «ζει» το διαρκή πόλεμο υποβάθμισης και ξεπουλήματος του δημόσιου χαρακτήρα του  και επιχειρείται να καταλήξει σε πανεπιστήμιο της αγοράς και του μνημονίου.
Η χωροΑταξία-ΕΑΑΚ θεωρεί το περιστατικό εξαιρετικά σοβαρό, που ξεπερνάει κάθε όριο και συντελεί με σύμμαχο τα πολιτικά συμφέροντα της ΔΑΠ καθώς και την αδιαφορία της διοίκησης στην υποβάθμισης του δημόσιου πανεπιστημιακού χαρακτήρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει χρησιμοποιηθεί το πανεπιστήμιο, για τη διεξαγωγή πάρτυ στα οποία μπορεί να εμπλέκονται επιχειρήσεις, ιδιώτες, μαγαζιά, κυρίως, με τη μορφή χορηγιών ή και προστασίας, συνήθως στα πάρτυ 5ετών, ούτως ώστε να συμπληρωθεί το ικανό ποσό και να πάνε οι φοιτητές εκπαιδευτική εκδρομή. Μολονότι, η χωροΑταξία κατανοεί το διαφορετικό σκοπό των εν λόγω πάρτυ και δεν συγχέει τα περιστατικά, δηλώνει κάθετα ενάντια σε τέτοιες πρακτικές, που θα πρέπει να αντικατασταθούν με διαφορετικούς τρόπους συλλογής χρημάτων, αλλά ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΑ με τη συλλογική πάλη υπέρ ενός δημοσίου και δωρεάν πανεπιστημίου των κοινωνικών αναγκών , που θα εξασφαλίζει, μάλιστα, τους απαραίτητους πόρους, τόσο για τους δασκάλους και τους υπόλοιπους εργαζομένους του πανεπιστημίου, όσο και για τη φοιτητική μέριμνα και τις εκπαιδευτικές εκδρομές.
Με βάση τα παραπάνω, η χωροΑταξία-ΕΑΑΚ καταγγέλει καταρχήν, την παράταξη της ΔΑΠ καθώς και το μέλος της ΠΑΣΠ χωροταξίας για την απίστευτη αυθαιρεσία στις πλάτες του δημοσίου πανεπιστημίου με χρηματικό αντάλλαγμα, αλλά και τους συνυπεύθυνους προαναφερθέντες καθηγητές για την αδιαφορία τους πάνω στο ζήτημα. Απαιτούμε να μην επαναλειφθεί η παρουσία επιχείρησης στο πανεπιστήμιο, μετατρέποντας το τμήμα σε κλάμπ ή οτιδήποτε άλλο προς όφελος ιδιώτη.
Το πανεπιστήμιο είναι κοινωνικός δημόσιος χώρος μόρφωσης και ορμητήριο των παρόντων και μελλοντικών αναγκαίων κοινωνικών αγώνων ρήξης και ανατροπής, στον οποίον δεν χωρούν τα ιδιωτικά συμφέροντα και …τα τσιράκια τους. Η ΕΑΑΚ θα αντιπαλεύεται κάθε σύμμαχη πολιτική δύναμη, κάθε υπόνοια προς αυτή την κατεύθυνση και θα μάχεται για την ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση των αναγκών μας.
χωροΑταξία- ΕΑΑΚ



Δεν υπάρχουν σχόλια: