Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Για τη Μανωλάδα: όταν οι μετανάστες απαιτούν τα δεδουλευμένα τους


Για τη Μανωλάδα: όταν οι μετανάστες απαιτούν τα δεδουλευμένα τους
«….Έφεραν σκλάβους μόλο που δεν τους αποκαλούσαν σκλάβους: Κινέζους,  Γιαπωνέζους, Μεξικανούς, Φιλιππινέζους. Αυτοί ζουν με ρύζι και φασόλια, έλεγαν οι επιχειρηματίες. Δεν έχουν ανάγκες .. Να κοίτα τους πως ζουν. Κοίτα τί τρώνε. Κι αν τύχει και κάνουν το ζόρικο:  πίσω στην πατρίδα τους …Τους δουλοπάροικους που έφεραν από το εξωτερικό τους έδερναν, τους τρομοκρατούσαν, τους πέθαιναν της πείνας, τόσο, που, άλλοι ξαναγύριζαν στον τόπο τους και άλλοι εξαγριώθηκαν απ΄ την απόγνωση και ή τους σκότωσαν ή τους εξόρισαν. Και ολοένα τα κτήματα μεγάλωναν σε έκταση ..» Tζων Σταινμπεκ,  Σταφύλια της Οργής
Πριν κάποιες μέρες η εργοδοτική αυθαιρεσία ξεπέρασε κάθε όριο, τα μπραβιλίκια και οι μαφιόζικες επιθέσεις έδωσαν και πήραν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας. Συγκεκριμένα, προχτές με καραμπίνες πυροβολήθηκαν οι 200 εργάτες γης από το Μπαγκλαντές που εργάζονταν στην καλλιέργεια της φράουλας επειδή , αν είναι δυνατόν, απαίτησαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 6 μηνών. Απαίτησαν τα μεροκάματα 6 μηνών, 6 μηνών  όπου είχαν εργαστεί στις πιο άθλιες συνθήκες. Οι αδίστακτοι μπράβοι τραυμάτισαν με τους πυροβολισμούς 30 από αυτούς, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής, ενώ αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Σε αυτή την πρωτοφανή επίθεση ,που αφήνει έκπληκτο, οργισμένο και αγανακτισμένο κάθε εργαζόμενο πολίτη, πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι μπράβοι που και πέρυσι εμπλέκονταν σε ωμό ρατσιστικό επεισόδιο, καθώς έσερναν με αγροτικό αυτοκίνητο μέσα στη Νέα Μανωλάδα έναν φτωχό Μπαγκλαντέζο εργάτη.
Οι φράουλες στη Νέα Μανωλάδα, όπως και πλήθος άλλων καλλιεργειών, είναι ποτισμένες με το αίμα, τον κόπο και τον ιδρώτα καταπιεσμένων μεταναστών που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους σε αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και κατέληξαν να ζουν σε συνθήκες ελεγχόμενης ελευθερίας, να αμείβονται ισχνά ημερησίως και να καταναλώνουν τα μισά για να πληρώνουν τις τρώγλες που διαμένουν.  
Όλα αυτά τα σκηνικά δεν είναι πρωτοφανή στο πλαίσιο  των πολιτικών των συγκυβερνήσεων- ΕΕ- ΔΝΤ, και δεν απέχουν πολύ από το πώς ο Σαμαράς επιδιώκει να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη σε μια χώρα, όπου οι φασιστικές πρακτικές, είτε με το προσωπείο της Χρυσής Αυγής, είτε χωρίς αυτό, εξαπλώνονται καθημερινά. Τα κέρδη του κεφαλαίου που απομυζούνται από τους εργαζόμενους, η μιζέρια και η φτώχεια που επιβάλλεται σε έλληνες και μετανάστες εργαζόμενους, η συγκάλυψη του αστικού κράτους από τους δημοσιογράφους, η καταπάτηση κάθε δημοκρατικού, οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού δικαιώματος, η αδιαφορία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της δήθεν ανάπτυξης του Σαμαρά και των ομοίων του στα αστικά επιτελεία.
Ως ΕΑΑΚ Βόλου καταδικάζουμε τα γεγονότα και κάθε τέτοιου είδους επιθέσεις και απαιτούμε την άμεση τιμώρηση των ενόχων. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στους Μπαγκλαντέζους εργάτες και απαιτούμε την άμεση πληρωμή τους, καθώς και τον πλήρη και έμπρακτο σεβασμό κάθε εργοδότη στα δικαιώματα του εργαζόμενου, είτε έλληνα είτε μετανάστη. Με τη νεολαία στην πρώτη γραμμή στοχεύουμε σε ένα εργατικό κίνημα που δε θα σωπαίνει και δε θα δείχνει ανοχή σε τέτοιες βιαιότητες. Σε ένα εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα που με όρους αντικαπιταλιστικής ανατροπής θα υπερασπίζεται και θα απαιτεί τα δικαιώματα του και την αξιοπρεπή διαβίωσή του. Σε ένα εργατικό κίνημα που θα διεκδικήσει και θα στοχεύσει όχι σε έναν καπιταλισμο με ανθρώπινο πρόσωπο αλλά σε μία άλλη κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές  και εκμεταλλευόμενους. Αυτήν την κοινωνία που θέλουμε να ζήσουμε.
να μη γίνουμε η γενιά της κρίσης και της εξαθλίωσης
να γίνουμε η γενιά της επανάστασης!
ΕΑΑΚ ΒΟΛΟΥ