Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΞΕΣΠΙΤΩΝΕΙ» ΤΟ PUERTO DEL TANGO ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ «ΞΕΣΠΙΤΩΝΕΙ» ΤΟ PUERTO DEL TANGO ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ
Ο σύλλογος Puerto del Tango είναι ένα πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα το Βόλο. Από τον Απρίλιο του 2011 του έχει παραχωρηθεί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ο χώρος της οδού Λαχανά 5, στα Παλιά. Από τότε σε αυτόν το χώρο στεγάζονται, εκτός από το Αργεντίνικο Tango, διάφορες πολιτιστικές ομάδες, ενώ διοργανώνονται και πολλές κοινωνικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε αυτό το χώρο, πέραν των προκαθορισμένων μαθημάτων.
Όμως, πριν από κάποιο καιρό, χωρίς βέβαια, κάποια επίσημη ενημέρωση στους άμεσα ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες στο πολιτιστικό αυτό σωματείο έγινε γνωστή η πρόσκληση εκμίσθωσης χώρων ιδιοκτησίας του δημοσίου πανεπιστημίου, ανάμεσα σε αυτούς και του χώρου της οδού Λαχανά 5, (χώρος που στεγάζεται το Puerto del Tango). Πιο συγκεκριμένα η πρόσκληση αναφέρει: «Η Εταιρία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ειδικό Ν.Π.Ι.Δ. (ΑΦΜ 997473453 ΔΟΥ Βόλου) ως διαχειρίστρια της ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρει για εκμίσθωση: Ισόγειο κατάστημα εμβαδού 85,00 τ.μ. ή όσο ήθελε είναι, στην οδό Ερμού 127 (έναντι Πλατείας Πανεπιστημίου). Το ελάχιστο προτεινόμενο μίσθωμα ορίζεται στο ποσό των εννιακοσίων ευρώ (900 €), Ισόγειο κατάστημα στην οδό Λαχανά 5-7 στα Παλαιά Βόλου, (πρώην ARENA).To ελάχιστο προτεινόμενο μίσθωμα ορίζεται στο ποσό των χιλίων διακοσίων πενήντα ευρώ (1.250 €), Ισόγειο κατάστημα στην οδό Λαχανά 5-7 στα Παλαιά Βόλου, (πρώην ΜΠΕΡΔΕΜΑ). Η ελάχιστη ενδεικτική τιμή ορίζεται στο ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 €), Οικόπεδο μεταξύ Λαχανά- Ν. Βότση-Κιλκίς ως Πάρκο Αναψυχής. Ελάχιστη ενδεικτική προσφορά το ποσό των τριών χιλιάδων εξακοσίων ευρώ (3.600 €) ανά έτος.».
Δεν είναι μόνο ότι το πανεπιστήμιο αποφάσισε να μισθώσει σε ιδιώτες αυτά τα κτίρια αλλά παράλληλα έγινε γνωστό στον πολιτιστικό σύλλογο και ευρύτερα ότι το πανεπιστήμιο προτίθεται να νοικιάσει αυτό το χώρο σε έναν επιχειρηματία της νύχτας με σκοπό ο χώρος να μετατραπεί αργότερα σε club διασκέδασης, την ώρα που η παιδεία φυτοζωεί σε ένα πανεπιστήμιο χωρίς υποδομές, χωρίς σίτιση και στέγαση για όλους, σε ένα πανεπιστήμιο με απλήρωτους εργαζόμενους, με απολυμένους, με νέα προγράμματα σπουδών τόσο μελετημένα όσο «να μας βγάλουν το χρόνο» και να κουμπώσουν στο σχέδιο Αθηνά, σε ένα πανεπιστήμιο που μέσα από μεταρρυθμίσεις οδηγείται στο ρήμαγμα του.
Αυτή η κίνηση του πανεπιστημίου είναι κατακριτέα και καταδικαστέα από κάθε άποψη, αλλά όχι πρωτοφανής στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αλλαγής της φυσιογνωμίας του το τελευταίο διάστημα με ένα πλήθος αντιδραστικών αλλαγών σε αυτό, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του πανεπιστημίου βάλλεται από κάθε πλευρά, είτε αυτό έρχεται από το Σχέδιο Αθηνά και την επίθεση στα κεκτημένα αγώνων για την παιδεία, είτε από την είσοδο club (που δεν έχουν το παράρτημά τους στην πόλη ή θέλουν να στήσουν καλύτερα το μαγαζάκι τους) και των χορηγών τους με ημίγυμνες χορεύτριες στους πανεπιστημιακούς χώρους, είτε από το ξεπούλημα χώρων του δημοσίου απροκάλυπτα σε ιδιώτες με σκοπό την κερδοφορία και το «άνοιγμα» των πανεπιστημιακών χώρων σε τομείς που απέχουν κατά πολύ από τους τομείς της γνώσης, της κουλτούρας και του πολιτιστικού προτύπου που είχαμε στο μυαλό μας. Η επιχειρούμενη μετατροπή του σε «επιχειρηματικό πανεπιστήμιο» έχει φανεί εδώ και πολύ καιρό, και στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Εδώ, ας σκεφτούμε σε συνδυασμό με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας  και το συγκεκριμένο μέρος που βρίσκεται το Puerto, στην περιοχή των Παλαιών , στην οποία είναι πολύ έντονος ο επιχειρούμενος εξευγενισμός, και τον οποίο έρχεται να αγκαλιάσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με την εκμίσθωση του σε μεγαλοεπιχειρηματία της νύχτας, έναντι της χρήσης του από έναν πολιτιστικό σύλλογο, όπως το Puerto.
Το πανεπιστήμιο, ουσιαστικά, με αυτή την κίνηση  του «πετάει» στο δρόμο ένα χώρο, σημείο αναφοράς τον τελευταίο καιρό, του πολιτισμού και της εναλλακτικής αξιοποίησης εγκαταλελειμμένων από το δημόσιο χώρων. Απαιτούμε το κτίριο να παραμείνει στο Puerto del tango, που για 2 χρόνια είναι η έδρα του πολιτισμικού του κόσμου και για το οποίο έχει δαπανήσει χρήματα και ώρες εθελοντικής εργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση ολόκληρης της περιοχής, και δίνοντας σε ένα πανεπιστημιακό χώρο διαφορετικό χαρακτήρα.
Απαιτούμε τέτοιοι χώροι που προσφέρουν ανοιχτές στην κοινωνία δραστηριότητες, διαθέτουν άμεση κοινωνική απεύθυνση, προτάσσουν ένα διαφορετικό τρόπο αντίληψης του πανεπιστημίου μέσα από την επανάχρηση και επανοικειοποίηση ,εγκαταλελειμμένων από τη διοίκηση του κτιρίων, και τελικά αντιπροτείνουν ένα διαφορετικό πολιτιστικό πρότυπο από αυτό που θέλουν να μας επιβάλουν όσοι αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο ως μηχανισμό απόκτησης και αύξησης κερδών.
Κάθε προσπάθεια και επιδίωξη του κράτους και των εκφραστών της πολιτικής του να μετατρέψει βαθμιαία τη δημόσια δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση και τους πανεπιστημιακούς χώρους σε καπιταλιστικό εμπόρευμα θα μας βρίσκει απέναντι της!
Στον αγώνα για την παιδεία των αναγκών μας δε χωράνε συμφέροντα ξεπουλήματος δημοσίων- πανεπιστημιακών χώρων σε ιδιώτες με στόχο την αύξηση των κερδών τους!

ΧΩΡΟΑΤΑΞΙΑ ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: