Παρασκευή 20 Απριλίου 2007

Ανάγκη ύπαρξης πολιτικών παρατάξεων στη χωροταξία

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΙΤΙΚ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

1.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
Το καταστατικό μιας συλλογικότητας, ενός συλλόγου είναι μια σειρά από κανόνες και νόμους που διέπουν και καθορίζουν όλο το πλαίσιο λειτουργίας του συλλόγου αυτού. Ορίζεται από την ίδρυση του συλλόγου και μπορεί να αλλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα με διαδικασίες που ορίζονται από το ισχύον καταστατικό.
Γενικότερα είναι κάποια σειρά από κανόνες που πολλές φορές απονομιμοποιούνται από τα ίδια τα μέλη του συλλόγου και τα οποία για να προασπίσουν το κοινό συμφέρον τους και να αποφασίσουν πράξεις για την καλύτερη δυνατή κατάστασή τους.
Η νομιμοποίηση και η έναρξη της ισχύς του καταστατικού θα πρέπει να γίνεται από το ανώτατο όργανο του συλλόγου, την ίδια την Γενική Συνέλευση δηλαδή, και να μην περιμένει κανέναν εξωθεσμικό παράγοντα όπως το δικαστήριο.

2.ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ(1991) ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 2006:
Η ίδρυση του φοιτητικού συλλόγου στο μόλις δύο χρόνων τμήμα μας το 1991 δείχνει ότι οι φοιτητές θέλουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα τεκταινόμενα τόσο εντός όσο και εκτός τμήματος. Αλλά το καταστατικό και η μετέπειτα κατάσταση το διαψεύδουν καταφανέστατα…:
Μια κατάσταση που δημιουργήθηκε τόσο από την ίδια την σύσταση και την φύση του καταστατικού όσο και από τον γενικότερο τόνο και κλίμα που επικρατούσε στο τμήμα, αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Μια κατάσταση που ποτέ δεν έδωσε στον φοιτητή που εισέρχεται στο τμήμα την ευκαιρία για πραγματοποίηση της φαντασίωσής του από μαθητής ακόμα: ότι μπαίνοντας στο τμήμα και γραφόμενος ως φοιτητής θα ήταν ένας σύγχρονος οραματιστής ιδεαλιστής που η δίψα του για αλλαγή θα τον έκαναν πολύ πιο δυναμικό από άλλες κοινωνικές ομάδες. Παράγοντες όπως οι ίδιοι οι φοιτητές, οι καθηγητές, ο χαρακτήρας των εκλογών, το Διοικητικό Συμβούλιο , η Γενική Συνέλευση που όλου μαζί δρώντας απαξιωτικά για τον σύλλογο σε καμία περίπτωση δεν βοήθησαν στην πρόοδο του. Και για την ανατροπή της κακής κατάστασης στην οποία βρισκόταν το μέσα επίπεδο της συνείδησης των φοιτητών. Αντιθέτως, πιο πολύ την βοηθούσαν να αναπτυχθεί, παρά να ανατραπεί.
Οι γενικές συνελεύσεις που γίνονταν και όταν γίνονταν ήταν 2. Οι 2 τακτικές(τις οποίες ορίζει και σε υποχρεώνει βέβαια να κάνεις και το καταστατικό) που γίνονταν στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους και πριν τις εκλογές ως εκλογοαπολογιστική. Αυτές δεν είχαν ποτέ απαρτία και στην δεύτερη ή και Τρίτη φορά που μαζευόταν κάποιος κόσμος, τελικά η συνέλευση ξεκινούσε με 15-35 άτομα. Τα λεγόμενα μες στην συνέλευση δεν είχαν καμία αξία και καμία σχέση με αυτά που θα έπρεπε: σχεδιασμός για την εκδρομή του φοιτητικού συλλόγου, πότε θα γίνουν τα διάφορα πάρτι και διάφοροι τσακωμοί χωρίς ουσιαστικό λόγο. Το απογοητευτικό συμπέρασμα: η έλλειψη πολιτικής και κριτικής σκέψης και η επιλογή από πλευράς όλων των φοιτητών του ατομικού δρόμου.
Οι φοιτητές οι οποίοι από μόνοι τους δεν έδειχναν το ενδιαφέρον να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις και στα κοινά του φοιτητικού μας συλλόγου. Παγερή αδιαφορία για όλα αυτά, σκυμμένο κεφάλι για τις κοινωνικές καταστάσεις και επένδυση σε ένα μέλλον των πολλών πτυχίων, των πολλών πιστωτικών μονάδων και του ατέλειωτου συναγωνισμού με τον συμφοιτητή, με τον συνεργάτη(?), με τον συνάνθρωπο.
Οι καθηγητές που από την πλευρά τους κι αυτοί βρισκόμενοι σε ένα περιφερειακό πανεπιστήμιο και σε έναν τέτοιο περίγυρο ακόμη και να είχαν ενδιαφέρον να αλλάξουν την κατάσταση και κάποιες διαδικασίες(έμμεσα πάντα) δεν μπορούσαν να το επιχειρήσουν.
Το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίοι με την σειρά του συνέβαλε και αυτό στην όλη κατάσταση: έχοντας την ευχέρεια να μπορεί να ξεκινήσει πράγματα τα οποία θα τρέξει η Γενική Συνέλευση και την οποία Γενική Συνέλευση θα συγκαλέσει, δυστυχώς δεν το πραγματοποίησε.
Ο ίδιος ο χαρακτήρας των εκλογών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες που συντηρούσαν σε τεράστιο βαθμό το απολιτίκ κλίμα του τμήματος. Ένα στοιχείο το οποίο θα αναλυθεί καλύτερα παρκάτω. Εκλογές οι οποίες ενώ πανελλαδικά αποτελούν μια ζωντανή διαδικασία του πανεπιστημίου, γεμίζουν οι σχολές με νεολαίους που ασκούν δημοκρατικά το δικαίωμα του ψηφίζειν αλλά που στο τμήμα μας αποτελούν μια διαδικασία βαρετή, εθιμοτυπική, σε άδειο κτίριο, χωρίς κανένα μα κανένα ενδιαφέρον, κυρίως πολιτικό.

3.ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΤΩΡΙΝΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ:
Με το σημερινό και ισχύον καταστατικό (είναι ένα τελικά ή δύο αυτά που ισχύουν, αν και τελικά ποιο ισχύει, είναι άλλο θέμα) έχουν χτιστεί οι βάσεις από το 1991 για την κατάσταση που υπήρχε στο τμήμα επί μια 15ετία, δηλαδή πριν την ανατροπή του κλίματος το Μάρτιο του 2006. Οι βάσεις στηρίχτηκαν πάνω στα εξής σημεία:
I.Στο θέμα των Γενικών Συνελεύσεων, όπου μπαίνει ένας πολύ μεγάλος αριθμός στο θέμα της απαρτίας, ειδικά σε σχέση με άλλα τμήματα. Το 1/3 των ενεργών μελών είναι ένας τεράστιος αριθμός που δεν επιτυγχάνεται πάντα(δυστυχώς) αλλά και από την άλλη ως ενεργά μέλη θεωρούνται αυτά που έχουν εγγραφεί στο σύλλογο ακόμη και αν δεν έχουν παραβρεθεί ουδέποτε σε συνέλευση ή να προσέλθουν στις εκλογές.
II.Στο θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου όπου δίνει πολλές αρμοδιότητες σ’ αυτή την κλειστή 5μελή ομάδα, πολύ περισσότερες από ότι θα έπρεπε. Η εξουσία θα πρέπει να παρέχεται εξ’ ολοκλήρου στις Γενικές Συνελεύσεις
III.Στο θέμα των Φοιτητικών Εκλογών όπου δίνει την δυνατότητα μόνο για ενιαίο ψηφοδέλτιο για όλους τους υποψήφιους βάζοντας συνεχώς και απανωτά στοπ στην ολοκληρωτική(αν μπορεί να λεχθεί έτσι) πολιτικοποίηση των φοιτητών του τμήματος. Δεν δίνει την δυνατότητα να εκφραστούν παρατάξεις-σχήματα-ομάδες φοιτητών που εκπροσωπούν μια ολόκληρη συλλογικότητα και κάποιες βασικές ιδεολογίες. Δίνει την δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης σύμπλευσης από πλευράς φοιτητών με τον ατομικό δρόμο, καταπατώντας κάθε έννοια πολιτικής και κριτικής σκέψης. Προσπαθεί να δώσει την αίσθηση ότι δεν μπορείς να εκφράζεσαι συλλογικά μέσα στο πανεπιστήμιο και ειδικά στην πιο αξιέπαινη και αντιπροσωπευτική πράξη του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή την ψηφοφορία και την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία(το ύψιστο δημοκρατικό δικαίωμα)
IV.Και τέλος, ο γενικότερος χαρακτήρας του υπάρχοντος καταστατικού που μη λογίζοντας τον σύλλογο ως μέλος της ΕΦΕΕ, προσπαθεί μέσα από τα γραφόμενα του αλλά και από τους κανόνες του να διατηρήσει μια εικόνα απολιτίκ και πλήρους αφοσίωσης στο «εγώ» και στον «ατομικό δρόμο του ανταγωνισμού με τον διπλανό σου», καταστρατηγώντας το δικαίωμα για συλλογική και δημοκρατική έκφραση με σα στο τμήμα.

4.ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΣ:
Πολλές καταστάσεις άλλαζαν με μικρές αλλαγές από Δ.Σ. σε Δ.Σ. με πιο χαρακτηριστικό το Δ.Σ. του 2005-2006 όταν και χάρη σε κάποια άτομα από αυτό άρχισαν να ακούγονται διάφορες συζητήσεις κυρίως από φοιτητές μικρών ετών για εισαγωγή παρατάξεων στη χωροταξία. Δίχασε μερικούς φοιτητές η παραπάνω κατάσταση, αφού από την μία κάποιοι θεωρούσαν ότι με τις παρατάξεις θα υπήρχε μια διέξοδος από την αδρανοποίηση και την απομόνωση και κάποιοι άλλοι ως ανεπίτρεπτη κατάσταση και χτύπημα κατά του νόμου του κράτους, του καταστατικού. Η κατάσταση όμως δεν μπορούσε να αλλάξει μόνο με κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες μελών του Δ.Σ. ή απλών φοιτητών. Θα έπρεπε να γίνει κάτι συλλογικά. Κάτι που έπρεπε να βρει μια αφορμή για να ξεπηδήσει.



ΚΑΙ Η ΑΦΟΡΜΗ ΒΡΕΘΗΚΕ… ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΣΙΓΑΣΤΗ…

Και αυτή ήταν στην άνοιξη του 2006… Τότε που ξεπήδησε μέσα από τα φοιτητικά αμφιθέατρα όλης της Ελλάδας (και στο δικό μας από τις πρώτες) το μεγαλύτερο Φοιτητικό Κίνημα της μεταπολίτευσης με ένα χρόνο συνεχόμενων κινητοποιήσεων και πάνω από 200 ημέρες καταλήψεων. Για να εστιάσουμε τι άλλαξε μέσα στη χωροταξία: Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, κατ’ αρχήν άρχισαν οι ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ. Μέσα σε έναν χρόνο κάθε εβδομάδα υπάρχει γενική συνέλευση και μάλιστα τις περισσότερες φορές πολύ μαζική. Αυτό και από μόνο του δείχνει ότι ένας κόσμος άρχισε να ασχολείται με τα κοινά, με το μέλλον του, με τον συλλογικό αγώνα. Άρχισε η συζήτηση στις συνελεύσεις για θέματα που αφορούν το σύνολο της φοιτητιώσας και σπουδάζουσας νεολαίας. Η προσέλευση του κόσμου στο αμφιθέατρο αυξανόταν συνεχώς και τα πνεύματα άρχισαν να εντείνονται. Στο κλίμα αυτό, λοιπόν, μέσα από το κίνημα και τις διεργασίες του γεννήθηκε μια συλλογικότητα, ένα πνεύμα ανήσυχο, πολύ ανήσυχο, που δύσκολα το βάζει κάτω, με στόχο την αλλαγή του σκηνικού στη χωροταξία κατά 2360 μοίρες. Γεννήθηκε η χωροΑταξία.


5.ΤΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ:
Τώρα λοιπόν, ύστερα από 12 μήνες συνεχώς ανατρεπόμενης εικόνας και καταστάσεων της χωροταξίας, ύστερα από 12 μήνες συνεχών μαζικών συνελεύσεων, ύστερα από 12 μήνες συνεχούς πολιτικοποίησης, ύστερα από 12 μήνες συνεχούς ύπαρξης και συνύπαρξης (ειρηνικής ή μη) πολιτικών παρατάξεων είτε μέσα είτε έξω από το αμφιθέατρο, ύστερα από 12 μήνες πολιτικής ζύμωσης, ύστερα από 12 μήνες αμφισβήτησης… τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για την ολοκληρωτική στροφή προς την αλλαγή της χωροταξίας οδεύοντας στον δρόμο του πιο ζωντανού τμήματος της πόλης με πολύχρωμες διαφορετικότητες μέσα στους διαδρόμους του που αυτές οι διαφορετικότητες-συλλογικότητες-παρατάξεις-σχήματα θα κατεβαίνουν στις εκλογές σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, εκφράζοντας η κάθε μία τις δικές ιδέες, ξεχωριστά από τους άλλους και τις υπόλοιπες παρατάξεις, και εκφράζοντας τον κόσμο της…

6.ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ-ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ:
Το πιο κρίσιμο ερώτημα στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση είναι το γιατί πρέπει να είναι ξεχωριστό το ψηφοδέλτιο και αυτοτελής η παρέμβαση(εκλογικά) της κάθε παράταξης. Οι δυσκολίες και το προβληματικό σκεπτικό της μέχρι τώρα κατάστασης και του τωρινού καταστατικού είναι πολλές:
Το φλέγον ζήτημα των εκλογών που απασχολεί εδώ και πολύ καιρό αρκετούς φοιτητές από το τμήμα μας θα πρέπει να εστιαστεί και να αναλυθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο:
Η ισχύουσα κατάσταση αποτυπώνεται σε πολλά σημεία της καθημερινότητας και όχι μόνο στο τμήμα, αρχίζοντας από την παρέμβαση μιας συλλογικότητας και φτάνοντας στο κατέβασμα αυτής της συλλογικότητας στις φοιτητικές εκλογές. Με αυτήν την κατάσταση και εστιάζοντας στο θέμα των εκλογών το κύριο ζήτημα που μπαίνει είναι το τι ψηφίζει ο φοιτητής και τίθεται το δίλλημα πρόσωπα ή κάτι παραπάνω; Το «κάτι παραπάνω» μπορεί να μεταφραστεί σε ιδεολογίες, συλλογικότητες, ομάδες, σχήματα, καθεστωτικές και μη παρατάξεις και άλλα. Η απάντηση είναι ότι ψηφίζει πρόσωπα. Ψηφίζει τον φίλο του, τον γνωστό του, τον τύπο που έκανε καλά την δουλειά του στο Δ.Σ. την προηγούμενη χρονιά, τον τύπο που έκανε τα καλύτερα πάρτι. Η πλήρης έλλειψη πολιτικής στο σημείο των εκλογών οφείλεται σε τούτο το σημείο. Δεν είναι δυνατόν, όταν θέλουμε να λέμε ότι ο Φοιτητικός Σύλλογος δεν είναι απλά ένα μόρφωμα διοίκησης κάποιων απλών διαδικασιών αλλά ένα ζωντανό πολιτικό κύτταρο, να υπάρχουν στο ίδιο και μοναδικό ψηφοδέλτιο φοιτητές που πολιτικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι. Δεν γίνεται για να βάλουμε κι ένα ισχυρότατο και πολύ πρόσφατο παράδειγμα να είναι στο ίδιο ψηφοδέλτιο, να κατεβαίνουν κοινά σ’ ένα απρόσωπο Διοικητικό Συμβούλιο ένας φοιτητής που στηρίζει το νέο νόμο-πλαίσιο κι ένας που τον αντιπαλεύει. Ένα χειρότερο στάδιο είναι ο φοιτητής να ψηφίσει και τους δύο μαζί γιατί «είναι φίλοι μου» ή «έκαναν καλά την δουλειά τους πέρυσι». Και η αποκορύφωση της τραγωδίας γίνεται όταν οι δυο φοιτητές, οι δυο φοιτητές με εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογίες κατεβαίνουν με συνεργασία στις εκλογές, κρυφή ή φανερή, με μόνο στόχο την δόξα του Δ.Σ.! Κι έχει συμβεί αυτό πολλές φορές στην ιστορία του συλλόγου μας! Να συνεργάζονται φοιτητές-εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ με ΠΚΣ με μόνο στόχο την εκλογή τους στο Δ.Σ. χωρίς καν να μπορούν να πουν ότι η ΠΑΣΠ ή η ΠΚΣ έχουν μια ή δυο έδρες!



Η θέση του σχήματος πάνω σε αυτό το θέμα ήταν, είναι και θα είναι σαφής:
i. Το καταστατικό αυτό είναι καλό και ταιριάζει στον Σύλλογο μας μέχρι τον Μάρτη του 2006:
Μέχρι λοιπόν, τον Μάρτη του 2006 αυτό το καταστατικό ήταν κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις και στις καταστάσεις του τμήματος. Ενός τμήματος χωρίς ταυτότητα)πολιτική), χωρίς συνελεύσεις, χωρίς κοινωνικές συζητήσεις και συλλογικά μορφώματα που θα δρούσαν και θα έσπαζαν τα δεσμά και το φράγμα της απομόνωσης. Ήταν σαν το τμήμα να ήταν το μόνο πανεπιστημιακό κτίριο του Βόλου, σα να μην υπήρχε η υπόλοιπη Πολυτεχνική και τα Παιδαγωγικά, και αυτό όχι επειδή ήταν τα υπόλοιπα τμήματα ανύπαρκτα, αλλά γιατί οι «νόμοι» και οι «καταστάσεις» της χωροταξίας ήταν τελείως ασύνδετες και διαφορετικές από αυτές των άλλων τμημάτων. Με την τεράστια περυσινή αλλαγή αυτό το καταστατικό δεν ταιριάζει πλέον στην χωροταξία.
ii. Και στις περσινές εκλογές το σχήμα κατέβηκε σαφώς διαχωρισμένο από τους άλλους μεμονωμένους φοιτητές (βάζοντας δίπλα από το όνομα των υποψηφίων μας σε παρένθεση το όνομα του σχήματος)
Η θέση του σχήματος ήταν σαφής και κρυστάλλινη και τον Ιούνιο του 2006 κατά τις αποκομμένες (2 μήνες μετά τις εκλογές της ΕΦΕΕ) φοιτητικές εκλογές της χωροταξίας και αφού το ενιαίο ψηφοδέλτιο ίσχυε ακόμη: δεν αναγνωρίζουμε το κοινό κατέβασμα σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο μαζί με φοιτητές εντελώς αντίθετης και αντίπαλης ιδεολογικής κατεύθυνσης. Και προχωρώντας, αφού ποτέ δεν έχουμε μείνει στα λόγια, κάναμε πράξη την διαφορετικότητα: δίπλα από τα ονόματα των υποψηφίων του σχήματος τοποθετήσαμε το χωροΑταξία για να δείξουμε τον διαχωρισμό μας από τους υπόλοιπους φοιτητές[που μπορεί να είχαν μια κατεύθυνση αλλά δεν την διατύπωσαν (από φόβο;)] αλλά και για να δείξουμε ότι αυτοί οι υποψήφιοι έχουν την ιδεολογία και τις βασικές αρχές της χωροΑταξίας, που δεν είναι της ώρας να τις (ξανά)αναλύσουμε.
iii. Η λογική του σχήματος δεν είναι σε καμία περίπτωση «να μπουν όσο δυνατόν περισσότεροι χωροΆτακτοι στο Δ.Σ.». Η λογική του σχήματος είναι να αποτυπωθεί που κινείται πολιτικά η σχολή, ποιος είναι ο συσχετισμός του κόσμου της σχολής σε ένα βαθμό παραπάνω από τις Γενικές Συνελεύσεις.
Εδώ τίθεται ο μεγάλος διαχωρισμός του σχήματος αλλά και της ΕΑΑΚ από κάθε άλλη καθεστωτική παράταξη. Και επειδή η ανάλυση μιας τέτοιας παραγράφου θα καταγραφόταν ως προεκλογική και κάτι τέτοιο δεν είναι ο σκοπός της προκήρυξης που διαβάζεις, υποσχόμαστε να αναλύσουμε το όλο θέμα στην αμέσως επόμενη προκήρυξη μας. Προχωρούμε…
Το πιο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή και ο πλέον αντίθετος ή αναποφάσιστος φοιτητής ότι η μεγάλη αλλαγή επιβάλλεται τώρα! Είναι τώρα που πρέπει να πολιτικοποιηθεί και η διαδικασία που λέγεται φοιτητικές εκλογές και στην χωροταξία. Όντας πολιτικοποιημένο το τμήμα πλέον, θα πρέπει αυτό να αποτυπώνεται και στις εκλογές. Και ο οποιοσδήποτε θέλει να κατέβει στις εκλογές και να εκφράζει αυτό το ανεξάρτητο, το «δεν κρύβομαι πίσω από ιδεολογίες ή ταμπέλες, αλλά εκπροσωπώ τον εαυτό μου» μπορεί να κατέβει ως ανεξάρτητος αλλά σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο των ανεξάρτητων.

ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑà ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ
χωροΑταξία-ΕΑΑΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια: